Amir Gross Kabiri

Mostarski Aluminij će na europsko tržište izvoziti dijelove za automobilsku industriju

25.02.2023.
u 10:25

Izraelski biznismen koji je preuzeo mostarski Aluminij Amir Gross Kabiri, predsjednik Gospodarske komore Izraela u Mostaru i Židovske općine Mostar u intervjuu za Večernji list naveo je kako je mostarskom Aluminiju vraćena stabilnost te da je ponovno postao najveći bh. uvoznik i izvoznik, a najavio je i razvoj gotovih proizvoda koje će izvoziti na europsko tržište.

Po njegovim riječima, Aluminij će na europsko tržište izvoziti dijelove za automobilsku industriju.

- Potpisali smo ugovore sa svjetskim i strateškim kompanijama te time donijeli Aluminiju stabilnost i veliki iskorak na tržišta svijeta, gdje je sada prepoznat kao brend. Mogu reći da je Aluminij točno tamo gdje je, prema mojim planovima, i trebao biti u ovo vrijeme. Ostvarujemo zacrtano, i više od toga. Ispunili smo mnogo više od onoga što smo u početku planirali, a uskoro ćemo najaviti i razne investicije kako bismo postigli još bolje rezultate. Postignuti rezultati Aluminij Industrije pokazatelj su vizije i uspjeha uprave i radnika. Ne bih mogao postići sve to bez svog tima i svih naših radnika. Osjećam kako smo svi zajedno, jedna obitelj – naveo je Kabiri za Večernji list.

Istaknuo je kako je Aluminij simbol Bosne i Hercegovine, posebice Mostara, gdje je desetljećima bio, kako su ga nazvali, ''hercegovački div''.

- Nisam znao što to znači, ali sada znam što je to značilo za cjelokupnu ekonomiju i poziciju BiH na ekonomskim i drugim kartama. Zahvaljujući predanim radnicima i potpori vlasti, posebice Vlade Federacije BiH, Aluminiju je vraćena stabilnost te je ponovno postao najveći bh. uvoznik i izvoznik - kazao je Kabiri.

O tome koliko svjetski trendovi utječu na  planove i kakvi su  planovi za Aluminij, Kabiri ističe kako s posebnom pozornošću prati globalne trendove i ekonomska kretanja, posebice u ovom izazovnom vremenu raznih poremećaja i kriza, ponajprije energetske.

Po njegovim riječima, u svemu pokušavaju biti nekoliko koraka ispred kako bi navrijeme reagirali na sve buduće promjene.

- Radio sam s mnogim svjetskim kompanijama i mnogo toga vidio kroz suradnju te sva pozitivna iskustva poslovanja pokušavam prenijeti i u bosanskohercegovački ambijent. I malo-pomalo uspijevamo pomaknuti granice. Imam spreman plan i za krizu i nove iskorake. Poslujem tako da me ništa ne može iznenaditi – istaknuo je Kabiri za Večernji list.

Zajedno sa svojim timom Kabiri stalno prati svjetska kretanja, i ne samo gospodarska nego i globalna, pa i ona politička jer, kako je kazao, sve to utječe na poslovanje.

Pokretanje vlastitih obnovljivih izvora energije

- Kao primjer mogu navesti proteklu godinu, kada je potražnja bila na rekordnoj razini, Aluminij je uspješno odgovorio na sve potrebe tržišta i konstantno povećavao proizvodne kapacitete. Početak ove godine koristimo za provedbu našeg plana kapitalnih ulaganja, kao i za cjelokupno razdoblje održavanja, tako da, kada potražnja ponovno poraste, budemo spremni krenuti punim kapacitetom. Osim kapitalnih ulaganja u pogon Ljevaonice, posvećeni smo našem strateškom planu razvoja, a jedan od njih je i pokretanje vlastitih obnovljivih izvora energije. Mišljenja sam da samo kontinuiranim razvojem i unaprjeđenjem poslovanja možemo odgovoriti svim izazovima današnjice te ujedno ostati u vrhu – poručio je Kabiri.

Na upit postoji li zanimanje Izraela za ulaganja i poslovanje u BiH s obzirom na to da je u BiH osnovana Gospodarska komora Države Izrael, Kabiri je naglasio kako moraju privući razna poduzeća i ulagače iz Izraela u BiH te da je to trenutačno što se radi preko Gospodarske komore Države Izrael.

- Uloga Gospodarske komore, čiji je ured u Mostaru, upravo je povezivanje, rad na gospodarskoj i ekonomskoj suradnji. Cilj nam je pomoći u otvaranju radnih mjesta, ali i unaprjeđenju odnosa kako bi izraelski gospodarstvenici prepoznali BiH kao zemlju gdje žele donijeti kapital. Svojim primjerom im to dokazujem i potičem ih da se povežu s državnim i lokalnim vlastima kako bi im se olakšao ulazak na tržište, otvorili neki novi poslovni vidici na dobrobit i Izraela i BiH – ocijenio je Kabiri. 

Mostarski sajam 

Izrael je zemlja partner ovogodišnjeg Međunarodno sajma gospodarstva u Mostar i to dokazuje kako su namjere iskrene i kako obje zemlje žele dalje proširivati te, što je još važnije, produbljivati suradnju, dodaje. 

 Smatra kako na brojnim poljima ima mjesta za napredak i vjeruje kako će se to i ostvariti.

- Uvjeravam vas kako ćemo u nadolazećim godinama vidjeti više izraelskih investicija u BiH. Potencijal i prostor za rast u proizvodnji, turizmu i poljoprivredi neusporediv je s bilo kojom drugom zemljom u regiji. Mnoge izraelske tvrtke, kompanije, kao i razni sektori bit će ove godine nazočni na Sajmu u Mostaru. Kao što sam rekao, bit će to izvrsna prilika za upoznavanje svega onoga što Izrael nudi, a s druge strane, prilika za prezentaciju potencijala BiH, posebice u pojedinim oblastima od obostranog interesa – kazao je Kabiri.

Naveo je kako će dolazak visokih dužnosnika Države Izrael u Mostar i Bosnu i Hercegovinu biti još jedan pokazatelj ''koliko nam je stalo do boljitka ove regije, stabilnosti i unaprjeđenja suradnje između naših dviju prijateljskih država''.

Ovakav Međunarodni sajam gospodarstva, kakav se organizira u Mostaru, odlična je prilika da se nacije, gospodarstva i tvrtke povežu na dobrobit svih, ocijenio je Kabiri u intervjuu za Večernji list.

Aluminij i tvrtka M. T. Abraham Group posluje u zemljama EU-a i diljem svijeta. Na upit bi li skori ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju dao odgovore na dugogodišnja neriješena unutarnja pitanja u ovoj zemlji, Kabiri navodi kako sami ulazak u Europsku uniju u prvoj fazi neće donijeti neke vidljive promjene jer za sve treba vremena.

- Ali ta psihološka barijera i sama spoznaja da ste dio europske zajednice bh. građanima će značiti mnogo, a dugoročne dobrobiti su višestruke i nemjerljive sa sadašnjim stanjem. BiH više neće biti izolirani otok u srcu Europe, nego po mnogočemu važno središte. Ulazak BiH u Europsku uniju zasigurno će najbolje promijeniti ekonomiju, razinu kvalitete života i standarda, obrazovni sustav, a na kraju, ono što je, po meni, vrlo važno, dovest će do toga da u BiH imamo nove generacije koje više neće živjeti ratno razdoblje i prošlost. Vrijeme je da BiH prošlost, koliko god ona nesretna i bolna bila, ostavi iza sebe i krene naprijed. To će donijeti i bolji politički sustav jer će zakoni i legislative Europske unije primijenjene na BiH donijeti i rješenja. Ako pogledamo samo uvjete koje je Europska unija stavila pred BiH, od 14 ključnih, uz druge reforme, kada se ispune, mora biti bolje – kazao je Kabiri.

Podupiranje kulture i sporta 

Osim što je važan pokretač gospodarstva u Hercegovini, M. T.  Abraham Group financijski i na sve druge načine podupire kulturu i sport, a poseban senzibilitet pokazujete za bh. nogometnog prvaka HŠK Zrinjski i uspješne sportaše pojedince, poput plivačice Lane Pudar.

- Nogomet i sport, općenito, most je koji spaja ljude. Zrinjski je za mene način kako doprinijeti zajednici, društvu u cjelini, a tako i razvoju kluba. Mišljenja sam kako je važno, pa i ključno ulaganju u buduće generacije. Zrinjski je društveni pokretač, simbol izvrsnosti, ponos Mostara i cijele BiH. Učinit ćemo sve kako bi klub bio prepoznatljiv u europskim okvirima i da u ovoj sezoni napravimo još iskoraka. Senzibilizirao sam se sa Zrinjskim, postao je dio mene. I mogu reći kako živim s timom. Ne samo ja nego i cijela moja obitelj koja je, kada god dođe u Mostar, na nekoj od utakmica. Navijamo i podržavamo zajedno našu momčad. A Lana je posebna priča. Primjer izvanredne mlade sportašice koja svakim danom napreduje i donosi BiH nove uspjehe te rezultate na svjetskim razinama – istaknuo je Kabiri za Večernji list.

O tome kakav je položaj Židova u Mostaru i Bosni i Hercegovini, Kabiri je naveo kako članovi Židovske općine Mostar imaju dobre odnose s drugim vjerskim zajednicama te odnose žele produbiti, ali i raditi na poboljšanju svih uvjeta života i sigurnosti Židova u cijeloj BiH.

Naveo je kako je mnogo je tema na koje se treba usredotočiti.

- Glavni su zakoni o restituciji i povratu imovine Židovima u BiH koja je opljačkana tijekom II. svjetskog rata. To pitanje do dandanas nije riješeno i učinit ćemo sve da dođe do pomaka i rješenja. Ovo je pitanje koje ću preuzeti na sebe i pobrinuti se da pravda bude zadovoljena. Ovo je moja moralna dužnost prema svom narodu i neću stati dok je ne ispunim – podcrtao je Kabiri.

O tome ima li antisemitizma u BiH i primjećuje li  intenzivnu borbu svih u BiH protiv tog zla, Kabiri navodi kako se antisemitizam javlja u cijelom svijetu i nije to stvar prošlosti te ne misli da je BiH po tom pitanju drugačija.

- Iako u posljednje vrijeme vidim sve više lidera u regiji koji se odlučuju suprotstaviti takvom ponašanju. BiH je napravila neke pomake. Državni Parlament u BiH je na inicijativu gospodina Dragana Čovića prvi put usvojio definiciju pojma antisemitizam. A nedavno je takav pozitivan primjer dalo i Sveučilište u Mostaru. Kao što su i promijenjeni nazivi ulica u Mostaru nazvanih po kontroverznim nacističkim kolaboracionistima. Hrabre su to odluke i inicijative te ih pozdravljam. Mislim kako je to veliki korak za BiH kao buduću europsku državu – istaknuo je Kabiri.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije