Zastupnici razmatrali promjene izbornog zakona

Mostarci su diskriminirani ako ne bude izbora

mostar
Foto: VL FOTO
1/26
14.06.2014.
u 10:20

Tijekom rasprave hrvatski zastupnici su poručili kako Mostar treba imati izbore jer su njegovi građani obespravljeni

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na jučerašnjoj sjednici razmatrao prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH čiji je predlagač Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a koji se odnosi na izbore za grad Mostar. Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je, na prijedlog izaslanika iz hrvatskog naroda, usvojio predloženi zakon koji predviđa da u sastav Gradskog vijeća ulazi 35 članova, te da se 35 vijećnika bira na neposrednim i tajnim izborima na cijelom području Mostara.Predviđeno je i da svaki od konstitutivnih naroda mora imati u Gradskom vijeću najmanje četiri svoja predstavnika, te da nacionalne manjine u Gradskom vijeću moraju biti zastupljene s najmanje jednim predstavnikom. Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma nije utvrdilo usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH i nije podržalo načela prijedloga ovog zakona. Zastupnik Niko Lozančić (HDZ BiH) je tijekom rasprave kazao da mišljenje Ustavnopravnog povjerenstva, za koje je rečeno da je negativno, za njega nije negativno mišljenje.

- Ovo za mene nije nikakvo mišljenje. U skladu s poslovnikom predlažem da ovo ne tretiramo uopće, jer nije negativno mišljenje, nije ni pozitivno - ustvrdio je Lozančić. Predložio je da skinu s dnevnog reda, a da Ustavnopravno povjerenstvo utvrdi, u skladu s poslovnikom i sa svojim ovlastima, mišljenje o prijedlogu zakona. Nakon kraće rasprave i izjašnjavanja zastupnika utvrđeno je da u ovom slučaju nije povrijeđen poslovnik Zastupničkog doma, te je nastavljena zastupnička rasprava o predloženom zakonu. Lozančić je kazao da ovaj zakon treba građanima Mostara.

- Svi oni koji brane interese građana Mostara, neka znaju da neusvajanjem ovog zakona ti građani ostaju i dalje obespravljeni, diskriminirani jer nemaju prava koja imaju svi drugi građani u svim drugim jedinicama lokalne uprave i samouprave u BiH - kazao je Lozančić. Dodao je da ovim prijedlogom zakona omogućavaju da i građani Mostara konzumiraju ista prava kao i svi drugi građani u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije