Saborna crkva Svete Trojice

Mostar: Privodi se kraju obnova najveće pravoslavne crkve na Balkanu

Klix
13.05.2020.
u 07:24

Na Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru postavljena je kapa zvonika. To je i posljednji dio grubih građevinski radova na mostarskom hramu, gdje bi se ove godine trebale početi služiti i prve mise. 

''Kapa zvonika je postavljena, a tijekom narednih dana se na nju postavlja bakar i križ, čime ćemo završiti grube građevinske radove u potpunosti'', rekao je za Klix.ba mostarski paroh Radivoje Кrulj.

On ističe kako je taj dio već trebao biti završen, ali su zbog pandemije koronavirusa radovi bili obustavljeni na mjesec dana.

''Prije nekoliko dana smo nastavili s radovima i jako sam zadovoljan urađenim do sada'', kaže Krulj navodeći kako sada slijedi uređenje unutrašnjosti ove poznate mostarske bogomolje.

Prema onome što je još ostalo, potpuni završetak svih radova mogao bi biti završen u ovoj godini, ako financijska sredstava dozvole. 

''Ekonomska kriza koja se najavljuje vjerojatno će nam to otežati, ali borit ćemo se, aplicirati i tražiti sredstva, pa što Bog dadne'', kaže Krulj.

Za građevinske radove do sada je utrošeno osam milijuna maraka što je bilo i previđeno prema predračunu i potpisanom ugovoru koji je iznosio točno 8.017.152 KM.

''Kad završimo ove građevinske radove, mi ćemo biti na, od prilike, osam milijuna KM s instalacijama koje će se još uraditi'', ističe Krulj navodeći kako je prema planu tako i previđeno.

No, uređenje unutrašnjosti, kako napominje, nije obuhvaćeno ugovorom o građevinskim radovima, pa se tek sada trebaju izabrati najbolji ponuđači i osigurati financijska sredstava.

''Sada sve ovisi od finih umjetničkih radova, jer nam slijedi ukrašavanje, slikanje fresaka, ikone, ornamenti ... Tek trebamo uzmeti ponude i skupljati novac", kaže Krulj.

Naglašava kako se sigurno neće raditi megalomanski sve odjednom, ali će se raditi kvalitetno i s puno pažnje.

''Važno je da se sve definiralo projektom enterijera, a onda se radi dio po dio. Istinski se nadam da ćemo uskoro završiti i da ćemo se svi zajedno, cijeli Mostar, radovati stavljanju u funkciju Saborne crkve, poručuje mostarski paroh Krulj.

Obnova najveće pravoslavne crkve na Balkanu, koja potiče s kraja 19. stoljeća, počela je prije 10 godina, a kako je Krulj u više navrata isticao, ujedinila je ljude svih vjera i nacija s namjerom da se Sabornoj crkvi svete Trojice vrati prijeratni sjaj, jer je uz Stari most i ona simbol Mostara.

Spomenik je kulture Bosne i Hercegovine i nalazi zaštićena je kao spomenik UNESCO-a.

Saborna crkva u Mostaru srušena je i do temelja spaljena sredinom 1992. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije