Neće ispuniti prvobitni cilj

Morrison: Australija zaostaje u cijepljenju zbog zabrane izvoza

31.03.2021.
u 15:06

Australija neće ispuniti svoj prvobitni cilj vezan uz cijepljenje protiv covida-19, priznao je u srijedu premijer Scott Morrison, prebacivši dio krivnje na ograničenje izvoza iz Europske unije.

Iako je Australija zabilježila vrlo malo slučajeva oboljelih i umrlih od covida-19 te se globalno smatra uspješnom pričom u obuzdavanju pandemije, jedna je od rijetkih bogatih nacija u kojoj se cijepljenje odvija vrlo sporo.

Prema službenoj statistici, do sada je u toj zemlji upotrebljeno tek 670.000 doza, daleko ispod zacrtanog plana da se do kraja ožujka cijepi četiri milijuna ljudi.

Morrison je kazao da se od tog cilja moralo odustati prije više mjeseci jer se znalo da će izostanak tri milijuna doza “očito utjecati na početni uspjeh” u procijepljivanju stanovništva.

“To nije utrka”, kazao je premijer optuživši kritičare da “žele igrati politiku s cjepivom i distribucijom”.

Kritičari upozoravaju na moguće izbijanje novih žarišta zbog niske stopa procijepljenosti, što bi moglo na neodređeno odgoditi otvaranje granica.

Richard Holden, ekonomist sa Sveučilišta Novi Južni Wales, smatra da je Morrison “morao reći da to nije utrka”.

“Jer da jest utrka, prestigli bi nas više puta i očajnički bismo se borili za 75. mjesto”, tvitao je Holden.

“Naravno da je to utrka, protiv virusa i epidemija i za gospodarski oporavak”, dodao je.

Od 25 milijuna stanovnika, Australija je do sada zabilježila oko 30.000 slučajeva zaraze.

Zemlja je uvelike ostala pošteđena velikog prijenosa bolesti, no morala se povremeno nositi s izbijanjem većeg broja slučajeva u bolnicima i karantenama za prekoceanske putnike.

Trenutno je pod mjerama zatvaranja oko dva milijuna ljudi u širem području Brisbanea, nakon otkrića desetak slučaja zaraze novim koronavirusom.

Vlasti se sada oslanjaju na lokalnu proizvodnju cjepiva AstraZenece. Tjedno bi se proizvodilo oko milijun doza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?