Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Mons. Tomo Vukšić preuzeo službu vrhbosanskog nadbiskupa koadjutora

26. ožujka 2020. u 13:07 0 komentara 1010 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

U nadbiskupskoj rezidenciji u Sarajevu, danas je upriličeno preuzimanje službe vrhbosanskog nadbiskupa koadjutora mons. Tome Vukšića, piše Nedjelja.ba. Na skromnoj svečanosti, koja je zbog pandemije koronavirusa morala biti ovako organizirana, nazočili su: vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić, savjetnik  Apostolske nuncijature u BiH mons. Henryk Jagodzinski te članovi Ordinarijata i Zbora konzultora.

Najprije se auditoriju obratio kardinal koji je pozdravivši nazočne ukratko progovorio o svojoj pastirskoj službi iznijevši pojedine naglaske i donijevši aktualnu statistiku. Novom je nadbiskupu koadjutoru poželio obilje Božjeg blagoslova u službi koju, prema Zakoniku kanonskoga prava, preuzima. 

Potom je mons. Jagodzinski pročitao bulu imenovanja na latinskom, a kancelar preč. Mladen Kalfić na hrvatskom.

U tom se dokumentu kojega uz papu Franju potpisuje apostolski protonotar mons. William Millea, uvodno ističe slika zrna gorušičina kojom se predočava učinak vjere u ljudskoj duši te podsjeća kako je kardinal Vinko zamolio da dobije koadjutorsku pomoć, što mu je udovoljeno imenovanjem mons. Vukšića.

"Na tebe smo, dakle, pomislili, časni brate, koji si, nakupivši zaslugâ u vršenju svoje pastoralne službe pri Vojnom ordinarijatu, stekao posebno poštovanje i ujedno glas stručnosti i duhovnih i ljudskih vrlina, koje te čine prikladnim za obavljanje tih zadaća. Stoga, posavjetovavši se s Kongregacijom za biskupe, našom te apostolskom vlašću, razrješujemo dužnosti i službe spomenutog Ordinarijata, i postavljamo vrhbosanskim nadbiskupom koadjutorom s pripadnim pravima i primjerenim obvezama. Želimo da s ovim našim dekretom upoznaš kler i puk te crkvene zajednice, te ih sve potičemo da te prihvate kao oca, čuvara i učitelja vrlo dostojna poštovanja. Tebe sama, napokon, časni brate, posebnim nastojanjem ohrabrujemo da, držeći na umu glavna dobročinstva ljubavi Presvetoga Srca Isusa Krista Gospodina našega, s istoga izvora darova zaslužuješ primati preobilnu milost za dobro naroda Božjega", stoji u buli imenovanja koja je dana u Rimu, na Lateranu, 22. siječnja 2020.

Zatim je pročitan zapisnik koji su potpisali konzultori te se nazočnima obratio nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić.

"Naspram tomu, vrijeme je za solidarnost: duhovnu, materijalnu, emotivnu i svaku drugu. Stoga je ovo prigoda da barem iznos, koji bih u redovitim prilikama potrošio na svečani prijem, darujem kao skromnu potporu Caritasu Nadbiskupije, čije hrabro osoblje, kao i djelatnici drugih karitativnih i humanitarnih ustanova, također u ovo vrijeme, posjećuje, hrani, oblači i grije potrebite i gladne", kazao je nadbiskup koadjutor te uputio zahvalu svima koji se u ovim trenutcima brinu za opće dobro, zazvavši Boga da im da ustrajnosti i mudrosti.

"Gospodine Bože! Sve svoje buduće dane i djelovanje s povjerenjem prepuštam u Tvoje ruke i providnost u bratskoj spremnosti i otvorenosti da pomognem kardinalu Vinku u služenju ovom dijelu Crkve Božje. Na slavu Božju, za dobro ljudi, porast Crkve i izgradnju društvene sloge kroz spremnost na dijalog i suradnju! A vama draga braći svećenici, redovnici i redovnice, svećenički i redovnički kandidati, i cijeli narode Božji, preporučam se u molitve, savjete i pomoć. Bog vas blagoslovio! I zdravi i veseli bili!", poručio je nadbiskup Tomo.

Na završetku je kardinal Puljić obznanio kako nadbiskup koadjutor snagom službe preuzima ulogu generalnog vikara, a dosadašnji generalni vikar mons. Slađan Ćosić postaje nadbiskupijski vikar za personal.

Po završetku ove skromne svečanosti uslijedila je kratka sjednica Zbora konzultora na kojoj je razmatrana aktualna situacija te dodatne mjere i pastoralne aktivnosti koje bi ova mjesna Crkva mogla poduzeti.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.