I mladi heroj dr. Amar Rešidović napušta BiH

"Moja priča se nastavlja u Njemačkoj, teško je kad vaš rad ne primijeti rodna domovina"

04.07.2022.
u 21:15

Žalosno je što moramo prijeći velike kilometre kako bismo nešto novo naučili - naglašava mladi heroj

Amar Rešidović početkom je godine postao svojevrsna zvijezda nakon što je spasio dvoje putnika u zrakoplovu koji je zaglavio u zračnoj luci u Turskoj. Zahvaljujući tom činu bio je i kandidat za Večernjakov pečat, a ovih dana evocirao je sjećanja za Večernji list.

Odlučna reakcija

- Sjećanja na protekle događaje prate mnoge emocije. Prije svega sam sretan jer sam dobio priliku da svoje znanje primijenim u situaciji poput ove. Jedno lijepo iskustvo i dokaz da se humanost i nesebičnost uvijek cijene i poštuju. Ukazana mi je velika čast nominacijom za humanost Večernjakova pečata. Osobni je uspjeh da sam prošao u uži krug glasovanja i zahvalan sam svim ljudima koji su me podržali na taj način. Na koncu, osvrnuvši se na događaje spomenutog dana, mogu biti sretan jer sam svojom spremnošću da reagiram smireno i odlučno uspio stabilizirati pacijente u iznimno stresnoj i neizvjesnoj situaciji u kojoj smo se našli taj dan - priča nam Rešidović. U zrakoplovu praktički nije bilo ni struje ni kisika, u sekundi je trebalo reagirati.

- Smatram da svaki posao sa sobom nosi određenu dozu stresa i velike odgovornosti te je na svakom pojedincu osobno na koji način će se izboriti u takvoj situaciji. Najvažnije od svega je ostati staložen i reagirati brzo jer u mojoj profesiji vrijeme igra veliku ulogu. Svaka je donesena odluka pitanje života i trenuci poput ovog nešto su za što vas profesionalni poziv priprema od trenutka kada se odlučite za njega. Cjelokupan rad dolazi do izražaja na terenu gdje uvjeti nisu ispunjeni u potpunosti, a od vas se očekuje adekvatna intervencija - priča nam. Iskreno priznaje da i danas živi kao da se ništa od navedenog nije dogodilo.

- To su stvari koje kao liječnik radim svaki dan i mnogi drugi kolege se s tim suočavaju. Ali, drago mi je da ljudi primjećuju trud i hrabrost te da se to u današnjem vremenu cijeni - ističe.

Školovao se nakon rodnog Sarajeva i u Istanbulu pa u Dubaiju. Mnogo je proputovao, mnogo naučio...

- Putovanjima sam htio testirati svoje granice i stjecati svjetska, aktualna znanja i iskustva, upoznati se s najsuvremenijim zdravstvenim sustavima i tehnologijama. Želio sam vidjeti mogu li se snaći i funkcionirati te, naravno, nešto novo i naučiti. Postoje velike razlike u sustavu, tehnologiji, odnosima pacijent - liječnik. Znatno više mogućnosti imate za napredak, nude vam kvalitetnije obrazovanje, tjeraju vas da budete bolji i uspješniji. Glavna razlika je u tome što se u BiH, pa i u regiji, ne ulaže dovoljno sredstava u zdravstvo i edukaciju mladih kadrova. Žalosno je što moramo prijeći velike kilometre kako bismo nešto novo naučili - naglašava mladi heroj. BiH je dala mnoštvo vrsnih stručnjaka, a nažalost ih malo ostaje ovdje.

- Razlozi zbog kojih stručnjaci napuštaju BiH jest što nemaju mogućnost napredovanja ili njihova kreativnost ne može doći do izražaja, neki su uskraćeni u nekim stvarima, a uz to nemaju stabilan posao i sigurnost. Svatko želi da se njegov trud i rad poštuju, cijene i naposljetku i plate - kaže nam.

Želio napredovati u BiH...

Za kraj nam je otkrio i svoje planove za budućnost... i da, priča je slična mnogima proteklih godina.

- Nažalost, moji planovi nisu u našoj dragoj, jedinoj domovini BiH. Želio sam napredovati da pružim pristojan život svojoj obitelji, svojim roditeljima... nekad je teško što se vaš trud i rad ne primjećuju u vašoj domovini i tek kad odete, shvatite zaista svoju vrijednost. Moji planovi su postati ortoped kirurg i ta želja u meni se probudila i prije nego što sam upisao medicinu. Moja priča se nastavlja u Njemačkoj na klinici za ortopediju i traumatologiju - to je za mene jedan novi početak i izazov, uz želju da se jednog dana vratim u svoju matičnu domovinu i pružim našem narodu ono najbolje od medicine što i zaslužuje. Uvijek ću biti otvoren za bilo kakav oblik komunikacije pomoći i edukacije mladih liječnika - zaključio je za Večernji list mladi heroj Amar Rešidović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?