Pettigrew:

Mogućnost za nove dokaze postoji u presudi u predmetu Karadžić

Pettigrew:
03.07.2016.
u 12:28

Profesor filozofije na američkom Državnom sveučilištu Južni Connecticut David Pettigrew izjavio je danas u Sarajevu da je odluka da se podnese aplikacija za reviziju presude u slučaju BiH protiv SRJ (Srbije) zapravo na Bosni i Hercegovini, tu zahtjev mora podnijeti BiH.

- Na to gledam kao na borbu za istinu i to kroz zakoniti pravni proces. Trebaju se iznaći novi dokazi i činjenice, a ja mislim da mogućnost za to upravo postoji u presudi u predmetu Karadžić - smatra on.

Profesor Pettigrew bio je uvodničar redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, a u izjavi novinarima prije toga naglasio je da je prvobitno u presudi naznačeno da je načinjen genocid u Srebrenici, a da Srbija nije uspjela u spriječavanju toga.

- Mislim da bi jedan takav zahtjev moglo predstavljati nadogradnju na takve odrednice. U svakom slučaju, presuda u slučaju Karadžić (predmet Karadžić) daje dobre činjenice kad je u pitanju zajednički zločinački podhvat - istaknuo je. 

Član Kruga 99 profesor Hazim Bašić podsjetio je da je presuda u slučaju BiH protiv Srbije pročitana prije devet godina te da su tada pravni eksperti kazali da je pred BiH postavljen najviši pravni standard u dokazivanju genocidne namjere.

- BiH to u prvostupanjskom postupku nije uspjela. S obzirom na broj pravnih fakulteta, nevladinog sektora, instituta koji se bave ovom problematikom za očekivati je da postoji više grupa pravnika koji se bave izučavanjem postojećih presuda i analizom i pronalaskom eventualnih novih dokaza što je uslov eventualne revizije presude u slučaju BiH protiv SRJ (Srbije). Meni nije poznato da je ijedna od grupa uspjela pronaći novi dokaz koji, kako sud kaže, mora biti takav da objektivno nije bio poznat u vrijeme donošenja presude - smatra on.

Profesor David Pettigrew je i član Asocijacije Krug 99, a na današnjoj sesiji o temi "Implikacije presuda ICTY na reviziju tužbe protiv SRJ (Srbije)" nosio je oko ruke bijelu traku u znak solidarnosti s roditeljima djece koja su stradala u genocidu u Prijedoru tijekom rata u BiH.           

Ključne riječi
rat

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?