Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Mogherini: Svi smo dio europske obitelji

05. rujna 2017. u 11:30 0 komentara 24 prikaza

Balkan je dio i srce Europe, ljudi koji ovdje žive su naša braća i sestre, a za mene je jasno da će sve zemlje ove regije postati članice Europske unije i one napreduju ka tome, izjavila je Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost, sinoć tijekom prvog dana Strateškog foruma Bled, priopćeno je iz njenog ureda.

Na skupu u Sloveniji sudjeluju brojni europski i regionalni službenici, razmatraju se različita globalna vanjsko-politička pitanja, ali i odnosi EU i Zapadnog Balkana.

- Ovo je naša regija, na Balkanu su naša braća i sestre, mi smo svi dio iste obitelji – europske. Ja se zaista ljutim kad čujem priču o europskom putu Balkana ili zapadnog Balkana, jer je ovo već Europa i vi ne idete nigdje. Vi ste već u srcu Europe. Mi radimo na perspektivi članstva u EU, svaki naš partner ovdje ima tu perspektivu – rekla je Mogherini.

Prema njenim riječima, uprkos problemima i krizama, sve zemlje koje su u procesu ostvaruju napredak ka članstvu u EU.

- Balkanci su Europljani, zaslužuju iste prilike, prava i zaštitu kao i ostali građani našeg kontinenta. Za mene je očito i jasno da cijeli Balkan treba i bit će dio EU. To smo obećali prije više od 13 godina i moj cilj je da do kraja mandata vidim jasan mjerljiv napredak svih šest država koje su nepovratno na putu ka EU. Ovo govorim nakon turbulentne godine u kojoj smo vidjeli krize na nekoliko  mjesta u regiji. Mi nismo naivni, vidimo i negativne stvari i probleme, ali ulažemo u one pozitivne dinamike i snage, koje su gladne napretka – rekla je Mogherini.

Kako je rekla, svima je postalo jasno da živimo u novoj realnosti, ali da uspon novih globalnih sila i igrača nije počeo ove godine. Nadolazeće sile, ali i prijetnje poput terorizma ili cyber rata, su realnost sa kojom živimo već nekoliko godina.

- U takvim okolnostima, uvjerena sam da EU ostaje snažan, ujedinjen, pouzdanglobalni partner i solidan igrač i partner za one koji traže racionalne, konstruktivne i multilateralne izlaze iz velikog broja kriza u današnjem svijetu – zaključila je visoka službenica EU. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.