nakon sjednice Vijeća za vanjske poslove EU

Mogherini: Lideri i narod u BiH mogu krenuti naprijed na jedinstven način

Federica Mogherini
Reuters/PIXSELL
10.12.2018.
u 16:33

"BiH je specifično organizirana, ali sam uvjerena da lideri i narod u BiH mogu krenuti naprijed na jedinstven način. To je naša želja", rekla je Mogherini.

Visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini nakon sjednice Vijeća za vanjske poslove EU kazala je da je jedna od tema razgovora bio i Zapadni Balkan, a među njima i situacija u BiH,piše Klix.ba.

Mogherini je podsjetila da se o BiH razgovaralo i prije tri tjedna. 

"Moramo prije svega potaknuti političke lidere u BiH da preuzmu odgovornost i formiraju vlade koje će provesti reformsku agendu. Vidjela sam neočekivane pozitivne korake koje je BiH uspjela od 2014. do 2018. godine. To je do ovog trenutka sjajno", kazala je ona.

Mogherini je istaknula da su nakon listopadskih izbora evidentne poteškoće.

"BiH je specifično organizirana, ali sam uvjerena da lideri i narod u BiH mogu krenuti naprijed na jedinstven način. To je naša želja", dodala je Mogherini.

Visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku je kazala da pitanje izbora u BiH treba biti tema razgovora jer je potrebno pronaći balans između potrebe za pomirenjem i standarda Europske unije.

"Nakon što se formiraju vlade i Reformska agenda se vrati na put, uvjerena sam da se sve to može riješiti na kooperativan način", zaključila je Mogherini.

Komentirajući pitanje Srbije i Kosova kazala je da je državama pružena podrška da se dijalog nastavi i da ponudi pozitivan ishod koji bi bio sporazum koji bi riješio sva pitanja i donio normalizaciju. 

"Dijalog ja pomažem uz podršku službi u Bruxellesu, ali dijalog pripada stranama u dijalogu. Mi im nudimo pomoć, prostor i savjete, ali je na njima da definiraju dnevni red, brzinu i detalje razgovora, kao i ishod razgovora. Ishod koji bi pozdravili bi bio onaj koji se bavi svim pitanjima vezanim za normalizaciju uz poštivanje principa prava EU. Nema podjela po etničkim grnicama među državama", poručila je Mogherini i dodala da će postojati multietničke zemlje s obje strane.

Ona je istaknula da, kakve god korekcije budu teme razgovora u budućnosti, to nikada ne bi donijelo do etnički čistih država. 

Ključne riječi

Komentara 2

KA
kankankan
23:40 10.12.2018.

Dapace vec jedinstveno i sa jednim predsjednikom

BR
brodarevac
15:51 11.12.2018.

Legalnost izbornog procesa za članove Predsjedništva BiH se ne dovodi u pitanje. Mi ponavljamo neophodnost brzog formiranja zakonodavnih i izvršnih tijela vlasti uključujući i iznalaženje rješenja kada je riječ o Domu naroda Federacije BiH. EU ostaje posvećena pružanju podrške vlastima u BiH na iznalaženju rješenja za reformu izbornog zakonodavstva u skladu sa odlukom domaćih sudova i vladavinom prava, a u cilju ispunjavanja odluka međunarodnih sudova i evropskih standarda

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?