Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Modernije ceste, luke i željeznice u BiH

19. rujna 2017. u 08:00 0 komentara 353 prikaza

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i povjerenica za promet Europske unije Violeta Bulc potpisali su jučer u Bruxellesu ugovor o Prometnoj zajednici između BiH i EU, čime je BiH, uz dvomjesečno kašnjenje, pristupila toj važnoj asocijaciji. To otvara put pokretanju velikih investicijskih projekata koji su još ranije planirani za BiH, a dosežu vrijednost od pola milijarde maraka, piše Večernji list BiH. 

Nepovratna sredstva

Više od 90 milijuna KM odnosi se na grant, odnosno nepovratna sredstva potrebna za pokretanje četiriju iznimno važnih infrastrukturnih projekta. Ti projekti su bili privremeno suspendirani zbog nemogućnosti BiH da postigne unutarnji konsenzus o pristupanju samoj Prometnoj zajednici. RS, naime, inzistira da se, pri predstavljanju BiH u Prometnoj zajednici, poštuje Mehanizam koordinacije, odnosno uloga RS-a pri odlučivanju o svim pitanjima. Inače, projekti se sufinanciraju tako da dio novca moraju osigurati vlasti država kojima su projekti dodijeljeni. Projekti će se, osim iz BiH i Europske komisije, financirati kreditima Europske investicijske banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD). Prometna zajednica predstavlja svojevrsno formiranje jedinstvenog tržišta prometne infrastrukture - i kopnenog i pomorskog prometa između EU-a i zemalja zapadnog Balkana. Ugovor su potpisale Srbija, Crna Gora, Albanija, Makedonija i Kosovo, a sada i BiH. Europska unija je snažno stala iza tog koncepta koji bi trebao osigurati jači ekonomski zamah cijele regije koja ima ambiciju pristupiti EU. Plan je da zemlje zapadnog Balkana usvoje pravne propise EU-a, povoljnije i planski grade autoceste i brze prometnice, moderniziraju pruge i ubrzaju protok roba.

Radovi na koridoru

BiH za sada može očekivati provedbu četiriju projekata, od kojih se tri odnose na izgradnju koridora Vc (izgradnja dviju dionica u Federaciji BiH, jedne u Republici Srpskoj) te revitalizaciju Luke Brčko. Jedna dionica koridora Vc koja bi se trebala graditi je na potezu Ponirak - Vraca, odnosno Zenica - Tunel, čija je vrijednost 83,9 milijuna eura. Od toga je BiH dobila grant od 15,9 milijuna eura. Druga dionica je Zenica - Gračanica s ukupnom investicijskom vrijednošću od 66,9 milijuna eura, a grant za BiH je 11,8 milijuna eura. Treća dionica je na prostoru RS-a i obuhvaća autocestu Johovac - Rudanka čija je vrijednost 80 milijuna eura, a grant za BiH je odobren u iznosu od 15,3 milijuna eura. Vrijednost projekta koji se odnosi na Luku Brčko je 10,1 milijun eura. Za BiH su odobrena grant sredstva u iznosu od 3,1 milijun eura. No, ovo su tek prvi projekti, a procjene su da bi BiH, zahvaljujući priključenju Prometnoj zajednici, mogla značajno unaprijediti infrastrukturu i ubrzati provedbu mnogih planiranih projekata.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.