Rekonstrukcija - studenti i profesori Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Džemal Bijedić odglumili sudski proces

Mladoj Bosni ponovno je presuđeno u Mostaru

Rekonstrukcija sudjenja atentatorima na Franza Ferdinanda
Foto: VL FOTO
07.06.2014.
u 11:33

Mlada Bosna i danas izaziva različita reagiranja neovisno o tome radi li se o Srbima, Hrvatima ili Bošnjacima

Policajac naoružan puškom, trojica optuženih mladobosanaca, sudsko vijeće, državni odvjetnik i branitelji optuženih, na zidu slika austrougarskog cara Franje V. Nakon 100 godina od stvarnog događaja - atentata, zatim i suđenja, na Pravnome fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru iznimno uspješno su mladi studenti prve i druge godine prava rekonstruirali sudski proces koji se događao u vihoru već započetog krvavog I. svjetskog rata koji je praktično započeo u Sarajevu. 
 Rekonstrukcija procesa je uključila saslušanja optuženih Gavrila Principa, Nedjeljka Čabrinovića i Veljka Čubrilovića, završne riječi obrane i optužbe, te čitanje osude.

Zločin ubojstva

“Za naš fakultet je jako dobro da smo ovo predstavili. Moje mišljenje je da je iza Gavrila Principa morala stajati snažna revolucionarna organizacija jer je, zapravo, nevjerojatno da bi skupina mladića sama došla na pomisao da se tako organizira i izvrši atentat”, rekao je za Večernjak Muamer Strukar koji je utjelovio Gavrila Principa. Ne dvojeći da je ovaj postupak bio zločinački, mladi Strukar, ipak, smatra da sudski proces nije bio pravedan. 
“Vrlo diskutabilno je što su oni osuđeni za zločin veleizdaje, što se na kraju i potvrdilo. No, s obzirom na okolnosti u kojima je BiH imala poseban status u Austrougarskoj, ovdje je mogao biti primijenjen samo zločin ubojstva”, rekao je ovaj mladić.

Rekonstrukcija suđenja izvršena je na temelju originalnih stenogramskih bilješki s glavne rasprave protiv Gavrila Principa i sudionika atentata na prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, koji se čuvaju u Arhivu BiH, koje su objavljene u njegovom izdanju 1954. godine u uredništvu prof. Vojislava Bogićevića.

Različita stajališta

Profesori, dekanica Anita Duraković i rektor Univerziteta Sead Pašić te profesori s drugih fakulteta bili su oduševljeni zanimljivim pristupom obilježavanju slučaja Sarajevskog atentata. 
“Ja sam obraćanje u ovoj improviziranoj sudnici htio početi s poštovani suci, dragi teroristi i tužitelji..., no scenarij je nešto drukčiji”, rekao je dr. Sead Pašić izazvavši pljesak okupljenih. Izrazio je zadovoljstvo zbog projekta za koji je dekanica Pravnog fakulteta ocijenila da je dobro što je izašao iz okvira dnevno-političkih rasprava budući da o Gavrilu Principu postoji posve različito stajalište u trima javnostima, ali i zbog toga što je predstavljen značaj toga događaja i u kontekstu današnjeg vremena i aktualnih događanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije