Orašje

Mladi trebaju učiti iz povijesti

02.02.2017.
u 08:00

U Orašju je predavanje o temi “Holokaust u BiH” održao dr. Eli Tauber, autor istoimene knjige, istraživač holokausta pri Institutu sarajevskog sveučilišta, član Međunarodne i Europske asocijacije istraživača genocida.

Prof. Jozo Jezerčić ga je predstavio kao uglednog znanstvenika, povjesničara i osobu koja je u holokaustu izgubila velik dio svoje bliže rodbine, samo zato što su bili pripadnici drugog naroda.

- Ovo predavanje treba biti sjećanje na njih, ali i upozorenje nama da budemo na oprezu i da ubuduće spriječimo patnju i stradanje drugoga samo zato što je drugačiji, bez obzira na rasu, naciju, vjeru itd., kazao je prof. Jezerčić.

Predavanje je održano zahvaljujući angažiranosti Centra za kulturu Orašje i uz suradnju sa Srednjoškolskim centrom u Orašju.

Osim učenika, predavanje je pratila tek nekolicina građana, a posjetitelji su ujedno mogli pogledati i izložbu fotografija o temi holokausta, postavljenu u predvorju škole.

Ne promatrati već spriječiti

- O bilo kojem zločinu uvijek treba govoriti otvoreno, posebno o najvećem genocidu koji se ikad dogodio u povijesti čovječanstva, holokaustu, ne zato da bismo to istaknuli kao jednu sudbinu židovskog naroda i ono što se njima dogodilo. Ono što je njih zadesilo - zadesilo je zapravo Europu i svijet i može se dogoditi bilo kome, i događa se i dogodit će se, te iz svih predavanja, knjiga i filmova moramo podići svijest mladog čovjeka do te razine da on shvati kako nikad i ni u kojim uvjetima ne treba sudjelovati u zločinu. Ako vidi zločin i ima mogućnosti, treba ga spriječiti. Jedino na taj način, ne biti samo promatrač sa strane, nego aktivan, možemo spriječiti da se bilo kakav zločin u budućnosti dogodi, naglasio je dr. Tauber u Orašju.

Potrebno je ispričati se

Kada je u pitanju potreba glasnog progovaranja o problemima i uloge medija, dr. Tauber ističe: - Mi nikad ne govorimo glasno i to je osnovni problem.

Dogodili su se drastični zločini, primjerice u Vukovaru, gdje su spaljivali ljude napalmom u tunelima, vrlo hladno, bez osjećaja, ili što se dogodilo u Srebrenici. Svijet i danas o tome mora ozbiljno govoriti, a oni koji su učinili zločin moraju biti svjesni što su učinili. Uvijek želim istaknuti da to što je Njemačka prihvatila krivnju za 2. svjetski rat iznimno je značajno.

Nevjerojatno je da ljudska svijest ne može shvatiti da je moguće pogriješiti, ali moguće je i ispričati se i s druge strane oprostiti ili barem ne osvetiti se za to. To je ono što trebamo - u školama, ali i na drugi način, utjecati na mlade ljude i na njihovu svijest.

Ako svijest ne podignemo do te razine da se ne dopusti bilo kakav daljnji zločin, s bilo koje strane, nismo učinili ništa, zaključio je u Orašju na predavanju o temi “Holokaust u BiH” dr. Eli Tauber, autor istoimene knjige, istraživač holokausta pri Institutu sarajevskog sveučilišta, član Međunarodne i Europske asocijacije istraživača genocida.

Dodao je kako mediji nedovoljno posvećuju pozornost tim temama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?