U okviru projekta YourJob

Mladi poduzetnici iz Mostara i Čapljine dobili poticaje za biznis ideju

06.07.2021.
u 15:12

Jedanaestoro mladih poduzetnika iz Mostara i Čapljine potpisalo je u utorak u Mostaru ugovore o financiranju njihovih biznis ideja.

Poticaje od oko 8.000 maraka po projektu dobili su u okviru trogodišnjeg programa YourJob kojeg provodi Caritas Bosne i Hercegovine.

U okviru projektne aktivnosti inkubatora poslovnih ideja i financijske potpore za pokretanje poduzeća, 20 mladih je sudjelovalo na boot campu u Mostaru u ožujku 2021. godine, na kojem su naučili kako svoju biznis ideju pretočiti u biznis plan te su svi aplicirali za financijsku potporu. Najbolje ideje su predstavljene stručnoj komisiji na online pitch prezentaciji te je odabrano 11 najkvalitetnijih.

Odobrena su sredstva za poslovne ideje otvaranja fitnes centra, salona za uljepšavanje, agencije za dadilje, agencije za hosting, agencije za digitalni i grafički dizajn, produkcijskog studija, restauriranja i servisa povijesnih vozila, proizvodnju jastuka od ljuski heljde i pira, proizvodnju namaza od lješnjaka.

Voditelj projekta Miroslav Valenta kazao je kako Caritas nastoji pružiti mogućnosti za ostvarenje zapošljavanja u BiH kroz savjetovališta za zapošljavanje u Mostaru, Čapljini i Banjoj Luci.

U okviru projekta YourJob mladima se pružaju različiti alati kroz koje oni mogu osigurati svoj povratak na tržište rada, a jedan od tih alata su i poticaji za samozapošljavanje kroz pružanje financijske potpore za osnivanje svojih vlastitih poduzeća, dodao je Valenta.

Istaknuo je kako je ovaj projekt Caritas pokrenuo u regiji u suradnji s Austrijskom razvojnom agencijom kako bi se pomoglo mladima koji žele ostati u BiH.

Magistar sporta Elmir Burdelić, jedan od korisnika projekta, razmišljao je o napuštanju Bosne i Hercegovine, ali nakon što je dobio poticaj i mogućnost realizacije svoje biznis ideje odustao je od iseljavanja.

- Radi se o pokretanju atletskog kluba u Mostaru i fitness centra koji bi bili drukčiji od onih koji već postoje ovdje. Riječ je o uvođenju novog koncepta treninga "les mills", koji se koristi u Americi, te bi uveo korektivnu gimnastiku, kao i prvu relaks sobu na ovim prostorima – pojasni je Burdelić.

Govoreći o pokretanju posla u BiH, kazao je kako administracija stvara velike probleme i da se susretao s dosta nelogičnosti u tom procesu.

O poteškoćama prilikom pokretanja posla govorila je i Ana Ljubić, koja se bavi izradom jastuka od heljdinih ljuskica i pira.

- Moj biznis je aktivan već godinu dana. Radi se o pulvinaris brendu, o izradi ekoloških jastuka za spavanje i sjedenje. Tek sada ću prijaviti svoj biznis. Imam tim od troje ljudi i nadam se što boljem poslovanju nakon prijave obrta - kazala je Ljubić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije