Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Mladi lopov iz BiH postao milijarder, na sudu se nije pojavio, nitko ne zna gdje je

20. studenoga 2021. u 10:00 2 komentara 8195 prikaza

Bilo je to ono divno ljeto 2018. Završilo je Svjetsko prvenstvo u nogometu, Hrvatska, nekima prvi susjed, a nekima u BiH druga domovina, upravo je postala viceprvak svijeta. Cijeli narod bio je u zanosu. Međutim, tvrtki iz Ludbrega se 20. srpnja to ljeto pretvorilo u gorko iskustvo, a mladiću iz BiH, koji je postao lopov, u nezaboravno. Naime, mladić je napravio lažnu stranicu banke u kojoj je tvrtka iz Ludbrega (RH) imala otvoren račun. Riječ je o “phishingu” ili mrežnoj krađi identiteta kada pošiljatelj navodi žrtvu da otkrije osobne informacije (obično financijske) njihovim upisivanjem na lažiranu internetsku stranicu čija je poveznica dana u poruci.

Adresa i sadržaj te lažirane stranice vrlo su slični adresi i sadržaju neke autentične stranice. Nakon što je žrtva upisala sve podatke, mladić, danas 26-godišnjak, sebi je prebacio milijun kuna (250 tisuća KM) te, očekivano ili ne, taj novac investirao, pokazat će se, pametno te je za tih 250 tisuća KM kupio 22 tisuće i 42 bitcoina. Tada je 1 bitcoin vrijedio 10-ak tisuća KM, danas vrijedi oko 111.000 KM. U prijevodu, imovina mladića danas iznosi 2 mlrd., 540 milijuna, 580 tisuća i 365 KM, a kako doznajemo, mladić iz BiH još se nije odvojio od svoje imovine... Naime, od ljetos, kada je podignuta optužnica u Hrvatskoj, on je nedostupan tamošnjim pravosudnim institucijama. Iz Suda u Varaždinu su za Večernji list potvrdili da je mladiću upućen poziv da 17. studenoga dođe na sjednicu optužnoga vijeća, ali...

- Ova sjednica optužnog vijeća je odgođena. Okrivljenik nije pristupio, niti je vijeće do početka sjednice raspolagalo informacijom je li okrivljenik primio poziv za sjednicu vijeća - priopćili su nam iz Općinskog suda u Varaždinu. Bilo je najava i da će se mladom kriminalcu oduzeti nezakonito stečena imovinu, znači, uz tih milijun kuna, i ostaci od bitcoina, no zasad takav epilog nije realan.

S obzirom na to da ta priča intrigira javnost, računalni stručnjak s kojim smo razgovarali ističe mogućnost da se mladić sklonio iz BiH i otišao van.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

  • Miro00:

    Ako je bitcoin porastao oko 10 puta, kako mu se imovina povećala sa 250.000 KM na oko 2,5 milijarde KM , a ne na oko 2,5 miliona KM? Neko baš voli nule, da ih nimalo ne štedi.

  • Cekercina:

    hahaha nezakonuto stecena imovina? a na koju foru onu njemu misle uzeti bitcone jer ako on posjeduje kljuc mogu mu ga sisat xDD