nakon SNSD još jedna srpska stranka najavila politiku kontinuiteta

Mladen Bosić ostaje na čelu SDS-a, nema koaliranja sa SNSD

Bosić
11.05.2015.
u 09:11

Nešto više od 100 glasova razlika je s kojom je dosadašnji predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić na jučerašnjoj izbornoj skupštini stranke u Banjoj Luci pobijedio jedinog protukandidata Miću Mićića. Mladen Bosić ponovno je izabran za predsjednika SDS-a zahvaljujući glasovima 266 izaslanika, dok je za aktualnog gradonačelnika Bijeljine Miću Mićića glasovalo 160 izaslanika.

Nema promjena

U prvom obraćanju nakon reizbora Bosić je najavio da neće biti temeljnih promjena u politici stranke, što je potkrijepio obećanjem da bilo kakvo koaliranje sa SNSD-om ne dolazi u obzir. - Nema koaliranja SDS-a s onima koji su odgovorni za pljačku naroda RS, kazao je Bosić. Prije izbora novog rukovodstva stranke skupština SDS-a usvojila je deklaraciju u kojoj se također kritiziraju postupci SNSD-s, odnosno vladajuće strukture u RS-u. - Napuštanje Daytonskog mirovnog sporazuma najveća je prijetnja opstanku Republike Srpske - kaže se u usvojenoj Deklaraciji i naglašava da se neće prihvatiti da, zbog osobnih interesa bude ugrožen mir zbog državne samostalnosti koja ne bi bila priznata od drugih političkih čimbenika, kako u BiH tako i u međunarodnim odnosima. SNSD je u ovom dokumentu optužen za avanturističku politiku kojom se nastoji obmanuti srpski narod. Poručeno je i kako “Srbi s ove strane rijeke Drine ne smiju nikada više biti moneta za potkusurivanje tuđih interesa”. SDS je kao programsku politiku naglasio borbu protiv kriminala i korupcije. Rezultati glasovanja za predsjednika SDS-a pokazali su da unutar ove stranke ipak ima mnogo onih koji nisu zadovoljni načinom na koji je SDS do sada vodio Mladen Bosić. Iako u skoro svim lokalnim odborima i Bosić i Mićić imaju svoje pristalice, generalno je situacija takva da odbori SDS-a u Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu, Brčkom, posavskim i hercegovačkim općinama podupiru Bosića, a Doboj, Bijeljina i većina općinskih odbora u istočnoj Bosni Mićića.

Kadrovska politika

Bosićevi protivnici, odnosno oni koji su zagovarali dolazak Mićića na čelo stranke, tvrde da je aktualni predsjednik nedovoljno karizmatičan, da nije imao hrabrosti izravno se sučeliti s Miloradom Dodikom te da nije uspio kapitalizirati uspjeh SDS-a na lokalnim izborima 2012. godine. Bosića smatraju najodgovornijim što na izborima prošle godine SDS nije polučio bolji rezultat i što nije došlo do promjene vlasti u Republici Srpskoj. Prigovaraju mu i lošu kadrovsku politiku te nagrađivanje onih koji su u svojim lokalnim sredinama izgubili izbore.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?