Vehabisti iz BiH

Mlade vojnike za vojsku ISIL-a tražili u cijeloj regiji

ISIL
Foto: Reuters/PIXSELL
26.09.2014.
u 09:05

U tjedan dana dva bh. državljana poginuli kao pripadnici islamističke vojske

Vođe vehabijskog pokreta u BiH za uključenje u radikalnu islamističku vojsku ISIL nisu tražili samo bh. državljane, već su te radnje proširili na čitavu regiju o čemu svjedoči prekjučerašnja akcija slovenskih sigurnosnih i obavještajnih službi koje su upale u tamošnja središta islamističkih udruga.

Dokazi iz Slovenije

Prema podacima iz obavještajnih struktura s kojima raspolaže “Večernjak”, akcija slovenske policije protiv radikalnih islamista dovodi se u vezu s nedavno uhićenim vođom vehabijske zajednice i simpatizerom ISIL-a Bilalom Bosnićem iz Cazina. Navodno je on mlade islamiste iz Slovenije vrbovao za rat u Siriji i Iraku. Prikupljeni podaci slovenskih sigurnosnih službi bit će proslijeđeni i kolegama u BiH kao dokaz u sudskom postupku koji će se zbog terorizma voditi protiv Bilala Bosnića. Spomenimo da je američki State Department Nusreta Imamovića, vođu vehabijskog pokreta iz Gornje Maoče, stavio na listu deset pojedinaca koji su imenovani kao globalni teroristi. Kako je objavljeno na službenoj web-stranici State Departmenta, otkako je došao u Siriju, Imamović aktivno podržava nasilni ekstremizam, a sada se vjeruje da se bori za terorističku skupinu Al-Nusrah.

Poginuo državljanin BiH

Poslije Sejdina Omerdića iz Zenice u Siriji je poginuo u samo tjedan dana još jedan bh. državljanin u redovima ISIL-a. Prema izvorima bliskim dragovoljcima iz BiH na sirijskom ratištu, u ponedjeljak je u sirijskom gradu Kobane, koji su napale zračne snage Amerike i ostali saveznici, poginuo Ramo Pazara iz Teslića. “Ramo Pazara je poginuo u borbama s Kurdima. Prema nekim svjedočenjima, Ramo Pazara je bio neka vrsta vojnog lidera balkanskih dragovoljaca. Bio je izuzetno visok i volio je motore. On je ranije živio u SAD-u, u izvanbračnoj zajednici sa Srpkinjom. Pazara je bio vozač kamiona, a živio je u New Yorku i Saint Louisu”, piše časopis islamske omladine SAFF. Internetski portal Vijesti ummeta, koji veliča pobjede ISIL-ovaca, jučer je s ponosom na YouTubeu objavio snimku na kojoj se, kako tvrde, čuju glasovi bosanskih ‘šehida’. Na snimci se vide borbe militanata Islamske države kako napreduju prema kurdskom gradu Kobani prisiljavajući 130.000 Kurda u bijeg. U jednom dijelu videa se čuje kako pripadnici ISIL-a razgovaraju na bosanskom jeziku. “Je li puno ranjen, ima deka”, govori na snimci jedan od muškaraca. Nedugo nakon toga, drugi muškarac pita: “Šta je, je li šehidio neko? Pitaj šta je, reci, slobodno reci”. Pred kraj snimke se vide dvojica mrtvih muškaraca kako leže na betonu u krvi. Sigurnosne službe u BiH nemaju točan podatak koliko se bh. državljana bori na strani ISIL-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije