Kod Želje na Trebižatu

Mjesto odmora i dobre ljetne avanture

Foto: Vecernji.ba
1/5
04.08.2021.
u 11:07

Iako smo jučer, barem kada je o temperaturama riječ, odahnuli od višednevne ljetne vreline i plus 40, i na 33 stupnja osvježenje na rijeci Trebižat itekako nam je dobro došlo.

Ova hercegovačka rijeka po mnogočemu je posebna. Osim što svojim čarima za ljetnih mjeseci privlači sve više posjetitelja i kupača, i to ne samo domaćih (u što smo se za jučerašnje avanture i sami uvjerili), Trebižat je jedina ponornica u Europi koja čak devet puta nestaje u hercegovačkom kamenu te ponovno izvire. I isto toliko puta svojim tokom mijenja ime: Trebižat je tako i Culuša, i Ričina, i Brina, i Suvaja, i Matica, i Vrlika, i Tihaljina i Mlade. “Tvorac” je i dvaju prekrasnih hercegovačkih slapova - kod mjesta Veljaci, kao rijeka Mlade, tvori slap Koćušu, a kod Studenaca Kravicu, nadaleko poznatu “oazu u kamenu”. Od svoga izvora u Peć-Mlinima do ušća u Neretvu u Strugama duga je 50 kilometara. Stižemo na rijeku Trebižat u istoimenom čapljinskom naselju i već na prvi pogled zaljubljujemo se u zadivljujući pejzaž. Još za prošlogodišnje avanture na ovom istom mjestu ustvrdila sam kako me sve podsjeća na otok Robinsona Crusoa. Osjećaj je ponovno isti. Jedna od brojnih atrakcija svakako je i vožnja Trebižatom u kanuu. Rijeka čista, bistra. Prepuna brzaca, slapova, otočića... Za one željne adrenalina to je pun pogodak. Tko se odluči na kanu-avanturu, tu su ljubazni vodiči/skiperi, a ljubiteljima prirode za oko će zapasti i bogat biljni i životinjski svijet.

Pokraj rijeke susrećemo brojne kupače svih dobi, od 7 do 77. I svi jednako uživaju. Najmlađi se uz rijeku igraju u pijesku, oni željni adrenalina skaču sa skakaonice, plivaju, rone...

- Priroda ovdje je prekrasna, kao i svi sadržaji koji se nude posjetiteljima - kazao nam je Zagrepčanin Marko Čule, po roditeljima Hercegovac.

Osvježenje su u Trebižatu potražile i patke. U svoj njegovoj bistrini ogledaju se i brojne ribe. A kad odete u Trebižat na Trebižat neizostavna je okrepa uz samu rijeku “Kod Želje”. Uvijek susretljivi domaćin Željko, kojega svi poznaju kao Želju, sa svojim sinom nudi nam osvježenje. Najprije svježe sezonsko voće, a onda na red dolaze slani specijaliteti: uštipci, sir, pršut, domaće povrće. Bogati okusi probudili su nam sva osjetila. Raj za nepce. Mogli bismo ovako danima... Dok uživamo u zelenilu, na trenutak ipak zatvaramo oči dok nas na kolovošku vrelinu podsjeća tek glasanje cvrčaka.

Objed na rijeci, na splavi, svojevrsnom plovećem restoranu, posebna je ovdje atrakcija. Hrana i piće do vas stižu, ni manje ni više, već kanuom. I upravo u tom plovećem restoranu, koji, kako biste se okrijepili, ipak morate “usidriti”, u hercegovačkim delicijama i specijalitetu kuće - pogači ispod peke (čiji se miris širio prekrasnom prirodom). •

Cijelu reportažu čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?