Ministar Alen Šeranić

Mjere o ukidanju karantene u Federaciji BiH trebalo usuglasiti s RS-om

25.04.2020.
u 08:00

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Repulike Srpske Alen Šeranić smatra kako je mjere o ukidanju karantene u FBiH trebalo usuglasiti s RS-om.

Ministar Šeranić je kazao kako je cijela procedura u vezi s uvođenjem karantene krenula iz Republike Srpske i kako nije imao informaciju da će lokalne karantene u Federaciji BiH biti ukinute.

"Mi smo 14. ožujka poslali dva dopisa, jedan Brčko distriktu i jedan Federaciji BiH, tražeći njihovo mišljenje u vezi s protokolom koji smo mi pripremili o zdravstvenom nadzoru na granicama za ljude koji se vraćaju iz inozemstva... Nejasan odgovor smo dobili iz Federacije BiH nakon 10 dana", rekao je Šeranić.

Napominje kako je naknadno uvođenje karantene u Federaciji BiH olakšalo nadzor na granicama.

"Mislim da smo trebali biti usuglašeni oko odluka ukidanja karantena", rekao je Šeranić za ATV.

Prema njegovim riječima, RS je na poluvremenu kada je riječ o borbi protiv koronavirusa.

"Ova faza će trajati od godinu i pol do dvije godine. Sve dok se ne pojavi cjepivo koje će jačati imunitet, mi ćemo biti u ratu s koronavirusom", kazao je Šeranić.

Navodi kako smo u prvoj fazi bili kada se pojavio virus, druga je faza naučiti živjeti s koronom, a treća faza je život s virusom.

"Republika Srpska je na poluvremenu s koronavirusom. Prošli smo prvi udar, odnosno širenje zaraze među stanovništvom. Proveli smo sve mjere, organizirali zdravstveni sustav, organizirali i cijelu zajednicu da odgovori na sve ovo", istaknuo je on.

Dodao je kako sada ulazimo u drugih 45 minuta, točnije ublažavanja mjera.

"To moramo vješto odigrati kako ne bismo u 90. minuti primili gol", izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, prenosi Klix. 

On se osvrnuo i na relaksaciju mjera.

"Ako budemo poštivali mjere, onda se neće dogoditi eksponencijalni rast. Svi slučajevi vežu nam se za linearni rast. To znači da u sljedećem razdoblju moramo pratiti sve što ćemo raditi u smislu samih mjera", dodaje Šeranić.

Objašnjava kako bi koronavirus oslabio prelazeći s jedne na drugu, pa s druge na treću osobu, ali da ima određeni stupanj mutacije i kako se dnevno događa 20 sitnih mutacija u njegovom genomu što mu omogućava da nastavi živjeti.

"Virus se bori za svoj život, toga moramo biti svjesni. On može oslobiti, ali nemamo relevantne studije koje će reći kako on slabi. U svijetu su različite procjene o tome", kazao je Šeranić.

Napominje kako postoje određene pretpostavka da se način prijenosa koronavirusa smanjuje na toplom vremenu.

"Afrika to primjerice ne potvrđuje, gdje je jako toplo. Čak se pretpostavlja da će taj kontinent biti novo žarište koronavirusa. Nema relevantnih znanstvenih činjenica koji govore tako", ističe Alen Šeranić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije