blagdan

Misom bdijenja započela proslava Velike Gospe na Stupu

14.08.2018.
u 21:30

Svečanom misom bdijenja u večernjim satima, 14. kolovoza u marijanskom svetištu u sarajevskom naselju Stup započela je proslava svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Marko Zubak, ravnatelj Katoličkog školskog centra Sv. Franjo u Tuzli u koncelebraciji s pet svećenika među kojima je bio župnik domaćin vlč. Miroslav Ćavar, koji je na početku mise pozdravio nazočnih oko 300 vjernika, piše Nedjelja.ba.

U prigodnoj propovijedi vlč. Zubak naglasak je stavio na tri važna elementa za suvremenog kršćanina: propovijed, blagoslov i molitvu. Najprije je ustvrdio kako su svi Kristovi vjernici pozvani propovijedati Radosnu vijest, ne samo riječima, nego prije svega svojim životom. Zatim je istaknuo važnost Božjeg blagoslova u životu svakoga vjernika te da onaj koji računa na Božju milost ne treba se bojati za svoju svakodnevnicu. Govoreći o molitvi naglasio je kako se rado sjeća zajedničke obiteljske molitve, koja je nažalost danas u mnogim obiteljima gotovo zaboravljena. 

„Samo molitva plod donosi. Obitelj koja zajedno moli zajedno i ostaje. Bračni par koji redovno moli i ide na sv. misu ne rastavlja se. Župa u kojoj se moli, ispovijeda i pričešćuje plodna je duhovnim zvanjima. Čovjek koji usrdno moli i u Boga vjeruje i kada je najteže u životu ne očajava. Gdje nema molitve nema ni radosti ni zadovoljstva“, poručio je propovjednik te zaključio: „Ostanimo Isusovi pa ćemo biti sretni, radosni, složni, duhovni, moralni ponizni i za svaku životnu borbu spremni.“

Po završetku misnog slavlja pred zavjetnom Gospinom slikom izmoljene su litanije. Vrijedi spomenuti da je zbog jake kiše koja je pala neposredno pred sv. misu tradicionalna misa uočnica slavljena u crkvi, a ne na vanjskom oltaru kako je običaj.

Proslava Velike Gospe na Stupu nastavlja se ujutro sv. misama koje će biti u 6, 7, 8, 9 i 11 sati prijepodne te središnjim euharistijskim slavljem u 19 sati koje će predstaviti vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić. Osim toga tijekom cijelog dana vjernici i hodočasnici će imati prigodu pristupiti sakramentu pomirenja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?