Čitluk

Misno slavlje predvodio je fra Mario Knezović

22.07.2017.
u 07:55

Nekoliko tisuća vjernika iz Donjeg Malog Ograđenika i zaselka Barbarići, župa Čerin, te njihovih gostiju i uzvanika, okupilo se kod zvonika i zavjetne kapelice na vidikovcu Ilijina Gradina iznad tog sela, kako bi nazočili svetoj misi posvećenoj proslavi blagdana sv. Ilije Proroka, nebeskog zaštitnika svog mjesta. Uz suslavlje čerinskog župnika fra Tihomira Bazine i još nekoliko svećenika, tom je prigodom svečanu svetu misu predslavio i propovijedao fra Mario Knezović, župnik u Kočerinu, a misnu svečanost pjesmom su uveličali članovi čerinske Frame. U svojoj nadahnutoj propovijedi fra Mario Knezović kazao je kako je sveti Ilija jako zanimljiv i drag svetac koji je vatreno revnovao za vjeru u jednoga pravoga Boga te uz ostalo istaknuo:
- Ilija je bio prorok. Uloga proroka je najteža. Prorok nema pravo na kompromise. Prorokov govor zapravo izaziva često i linč kod onih koji ga slušaju. Proročki govor je provokacija u svijetu u kojem se ustoličilo zlo i grijeh. Prorokov govor je stalno rušenje babilonskih kula koje ljudi, civilizacija i civilizacijski svijet tko zna iz kojih pobuda grade. Proročki je govor trajno rušenje zlatne teladi koja se i danas tako neumorno grade, stvaraju pod krinkom suvremenog napretka društva i svijeta. Danas svi idemo naprijed, a zapravo se gubimo, postajemo roblje bankaroida i velikih korporacija koje su danas suvremena telad ovoga svijeta, koje uzimaju sve naše blago i zlato da bi gradili to svoje tele kojem se moramo klanjati. Jer ako nećeš tako, nema ti naprijed, nisi član ove ili one institucije. Nego proroci su u svom vremenu upravo uvijek imali zadatak rušiti zlatnu telad, kule babilonske, skulpture grešne i navike izopačene. U kakvom je ozračju bio Ilija, teškom. Tada je na vlasti bio jedan kralj Ahad. I on se iz nekih ekonomskih razloga, vidite li kao i danas, iz interesa se oženio jednom ženom fenićankom Stelom. Nakon svete mise, na obližnjem ŠC Gradina organizatori 37. po redu proslave Ilindana priredili su tradicionalno pučko slavlje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije