HRT s Vedranom Mlikotom

Mislili smo da je skrivena kamera kad su nam na Himalaji ponudili blatinu

HRT
03.07.2019.
u 14:15

“Autohtone sorte vinove loze žilavka i blatina znak su prepoznatljivosti i identiteta hercegovačkih vinara i vinogradara. Nije čudo što su ta vina tražena na svim kontinentima. Vinarija Čitluk najveća je vinska kuća u BiH s 80-ak stalno zaposlenih, posjeduje oko 400 hektara vlastitih vinograda, a smještajni i prerađivački kapaciteti veći su od 110 tisuća hektolitara...”, dio je to novinarskoga priloga emitiranog na HRT-u 1 o glasovitim broćanskim vinskim sortama i vinima, u kojem je govorio i poznati hrvatski glumac Vedran Mlikota.

Naime, osvajanje najvišega svjetskog vrha, proslavljeni hrvatski alpinist Stipe Božić i najbolji planinar među glumcima Vedran Mlikota, posve neočekivano, u glavnom gradu Nepala Kathmanduu proslavili su upravo vinom iz čitlučke Vinarije, navodi se. - Mi smo, slaveći 40 godina od uspona Stipe Božića na Mount Everest, prije dvadesetak dana to proslavili, bili na Himalaji 25 dana, navratili u Kathmandu i sjeli u jedan vrlo pristojan restoran, gdje inače odsjedamo i jedemo. Naš prijatelj Ivo Miloš pitao je ima li neko dobro crno vino. On nam je rekao da ima, ali ne zna kako se zove, nekako bla, bla... Onda je netko “bubnuo” blatina, a ovaj kaže - jest. Mislili smo da je skrivena kamera, da nas netko zeza, a onda nam je on donio to vino. Potpuno nevjerojatno - ispričao je Vedran Mlikota u prilogu za HRT.

U Vinariji Čitluk posebno su, kazali su za HRT, ponosni na čudesni vinograd u kamenu, svjetski raritet, u južnom dijelu Brotnja, u naselju Blizanci, gdje je 80-ih prošlog stoljeća na 120 hektara besplodnog kamenjara zasađena domaća žilavka. Blatini pak, kao crvenom grožđu i vinu, najviše odgovara čista hercegovačka crvenica. - Ovo je crvenica na vapnencu, koja je izvrsna za uzgoj crvenih sorti vinove loze i odavde dobivamo najbolju kvalitetu grožđa za one specijalne edicije, kao što sada imamo liniju Teuta - naglasio je za HRT Tihomir Prusina, glavni enolog Vinarije Čitluk. Istaknuto je kako je i u Hercegovini sve teže pronaći radnike koji bi htjeli raditi iznimno teške i zahtjevne poslove u vinogradu.

- Ne možete naći bez obzira koliko platili radnu snagu. Nedostatno je ima na ovim terenima zato što su nemogući uvjeti rada - rekao je Prusina za HRT.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije