Godišnjica

Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini obilježava dvadesetu godišnjicu

oess
31.12.2015.
u 15:47

Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini obilježila je ovog mjeseca dvadesetu godišnjicu svog prisustva u BiH i tom prilikom visoki užnosnici OESS-a su se osvrnuli na postignuća i izazove s kojima se Misija suočila tijekom protekla dva desetljeća. 

Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini uspostavljena je 08.  prosinca 1995. godine, po mandatu koji je dobila u okviru Daytonskog mirovnog sporazuma, a kojim je okončan rat u BiH.

“OESS je došao u Bosnu i Hercegovinu prije 20 godina da pomogne  državi u ponovnoj izgradnji mira. Ovaj mirovni proces nas je naučio koliko su pomirenje i izgradnja povjerenja važni. Naučio nas je takođe da je stvarni napredak moguć”, istakao je generalni tajnik OESS-a Lamberto Zannier. “U kontekstu današnjih sigurnosnih izazova, važnije je nego ikada održati taj mir i udružiti sve snage kako bi se unaprijedio politički i ekonomski potencijal Bosne i Hercegovine”.

Sa više od 300 uposlenika u Sarajevu i terenskim kancelarijama širom BiH, Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini je treća po veličini terenska misija OESS-a. Misija ima za cilj da unaprijedi stabilnost i pomirenje, pomažući Bosni i Hercegovini na njenom putu ka regionalnim, političkim, ekonomskim i društvenim integracijama. Aktivnosti Misije su usmjerene ka promociji poštivanja ljudskih prava, jačanju sistema obrazovanja, uprave, pravosuđa i sigurnosnog sektora, kao i unapređenju vladavine prava.

“Prije dvije decenije Daytonski mirovni sporazum doveo je do kraja jedan razorni sukob i povjerio OESS-u ključne odgovornosti za unapređenje sigurnosti, demokracije i ljudskih prava u državi“, istakao je veleposlanik Marcel Peško, direktor Centra za sprječavanje sukoba OESS-a. „Bio je to ogroman izazov, s obzirom na nesigurno postkonfliktno okruženje u Bosni i Hercegovini. Tijekom godina smo stekli mnoga iskustva i uspješno se suočili sa mnogim novim izazovima”..

Veleposlanik Jonathan Moore imenovan je kao šef Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini u srujnu 2014. godine, sa jasnim opredjeljenjem da nastavi tradiciju stvaranja jakih veza između Misije OESS-a i građana i predstavnika vlasti u BiH.

“Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini je bila partner BiH u mnogim ključnim procesima, uključujući reformu izbora i odbrane“, istakao je veleposlanik Moore. „Moje kolege u terenskim kancelarijama širom BiH, kao i moji prethodnici, su tokom godina surađivali sa predstavnicima vlasti i građanima Bosne i Hercegovine u unapređenju vladavine prava, poštivanja ljudskih prava i demokratskih procesa. U godinama koje su pred nama željeli bismo vidjeti više uloženog napora i više odgovornosti od strane svih, kako bi BiH postala bolje mjesto za sve svoje  građane”.

„Misija OESS-a u BiH ostaje u BiH, kao partner i prijatelj, pomažući Bosni i Hercegovini da napredak učini mogućim. Nadamo se da će 2016. godina donijeti više pozitivnih događaja u BiH i za BiH“, zaključio je veleposlanik Moore.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije