Donosimo detalje novog financijskog paketa i podržane projekte

Milijuni eura iz EU-a idu za žepačku i mostarsku autocestu, čapljinsku hidrocentralu, sarajevski vodovod

06.07.2023.
u 21:45

Dvije važne dionice na koridoru Vc, obnova hidroelektrane, unaprjeđenje sustava vodovoda - četiri projekta iz BiH našla su svoje mjesto u novom financijskom paketu Europske unije usmjerenom na potporu investicijama na području zapadnog Balkana, a osim navedenih, BiH će kroz novi plan EU-a ostvariti korist i od četiriju regionalnih projekata, piše Večernji list BiH.

IPA III instrument

Novi paket koji je objavila Europska komisija podrazumijeva podršku za ukupno 14 vodećih investicijskih projekata u oblasti prometa, energetike, životne sredine, ljudskog kapitala i podrške privatnom sektoru na zapadnom Balkanu, a ukupna vrijednost potpore koja će ubrzati europsku perspektivu je 2,1 milijardu eura, potvrdio je za Večernji list glasnogovornik Izaslanstva Europske unije i Ureda posebnog predstavnika EU-a u BiH Ferdinand Koenig. Ono što je posebno značajno je činjenica kako je od 2,1 milijardu eura čak 528 milijuna eura bespovratnih sredstava koji će se osigurati iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), a u okviru ukupnog paketa bilateralne doprinose daju države članice EU-a i Norveška, uz zajmove međunarodnih financijskih institucija i doprinose samih zemalja zapadnog Balkana.

Od 528 milijuna eura bespovratnih sredstava, BiH će dobiti čak 303 milijuna eura bespovratnih sredstava za četiri značajna projekta koja će građanima pružiti konkretne koristi u smislu unaprjeđenja prometa, čiste energije i životne sredine. Kada se zbroje i pozajmice od međunarodnih financijskih institucija, ukupna investicija za ova četiri projekta iznosi 788 milijuna eura. Kada je riječ o cestogradnji, podršku je dobila poddionica Ozimica – Poprikuše na koridoru Vc, pri čemu je Europska unija osigurala 141,4 milijuna eura bespovratnih sredstava, dok je ukupna investicija vrijedna 354,3 milijuna eura. Ovim investicijskim projektom izgradit će se 11,9 km autoceste na koridoru Vc, od Ozimice do Poprikuša, uključujući pet tunela i devet mostova. Drugi dio koridora Vc koji je dobio podršku je dionica Mostar sjever – Mostar jug, a za ovaj projekt EU je osigurao 155,9 mil. eura bespovratnih sredstava, dok je ukupna investicija 383 mil. eura. Ovim investicijskim projektom izgradit će se 14,2 km autoceste na koridoru Vc, s početkom prije petlje Mostar sjever i završetkom nakon petlje Mostar jug. U kontekstu podizanja razine uvjeta života, podršku je dobio projekt unaprjeđenja sustava vodoopskrbe u Sarajevu, pri čemu grant iznosi 2,6 mil. eura, a ukupna investicija 32,2 mil. eura. Cilj ovog projekta je smanjenje gubitaka vode zamjenom ili sanacijom zastarjelih cjevovoda, crpnih stanica i bunara, čime će se omogućiti poboljšanje postojećih i priključivanje oko 4000 novih priključaka za kućanstva.

Energetika je zastupljena kroz projekt sanacije crpne hidroelektrane Čapljina, a za koji će EU dati bespovratna sredstva od 3,1 milijun eura, dok je vrijednost ukupne investicije 18,9 milijuna eura. Sanacija CHE Čapljina je nužna kako bi se povećao udio obnovljivih izvora energije. Projektom će se sanirati oprema CHE Čapljina, čime će se osigurati proizvodni i crpni potencijal za još 15 godina rada. Nadalje, BiH će ostvariti dodatnu korist od četiri vodeća regionalna projekta ukupne vrijednosti 944 milijuna eura, od čega EU osigurava 142 milijuna eura u vidu bespovratnih sredstava. Navedeni projekti odnose se na Program sigurnog i održivog prometa (SSTP), GGF: Promoviranje zelenog kreditiranja na zapadnom Balkanu (II), Održiv pristup financijama za poduzetništvo – SAFE te projekt Go Digital na zapadnom Balkanu. Iz Europske unije su objasnili kako se sve investicije, uključujući i one u BiH, realiziraju kroz Investicijski okvir za zapadni Balkan (WBIF), koji predstavlja zajedničku financijsku platformu Europske komisije, financijskih organizacija, država članica EU-a i Norveške u cilju unaprjeđenja suradnje u investicijama javnog i privatnog sektora u funkciji društveno-ekonomskog razvoja regije i doprinosa europskim integracijama zapadnog Balkana. Koenig podsjeća kako je ovo je peti investicijski paket u okviru ekonomskog i investicijskog plana EU-a za zapadni Balkan. Projekti su pripremljeni u bliskoj suradnji s partnerima na zapadnom Balkanu i međunarodnim financijskim institucijama u cilju ubrzanja europske perspektive regije.

Jasna poruka

Povjerenik EU-a za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi tom je prilikom poručio kako Unija ovim novim investicijskim paketom glasno i jasno poručuje partnerima na zapadnom Balkanu da je njihova budućnost unutar EU-a i da ostvaruju stalni napredak u prevladavanju postojeće razlike u ekonomskom razvoju. - Ovi projekti će doprinijeti boljem povezivanju unutar regije, kao i s EU-om, dekarbonizaciji i konkurentnosti privatnog sektora u regiji. Koristim priliku pozvati naše partnere na zapadnom Balkanu i međunarodne financijske institucije da što prije pokrenu ove projekte kako bi građani i poslovni subjekti u regiji mogli uživati u koristima ovih investicija - naglasio je Várhelyi. Vrijedna financijska podrška Europske unije i na ovim se primjerima pokazuje kao ključ ekonomskog napretka BiH - zemlje koja je dobila status kandidata u prosincu te koja želi što prije doći u poziciju otvoriti pregovarački proces.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?