do 20. listopada lijepo vrijeme

Miholjsko ljeto pogoduje poljoprivredi kojoj vrijeme ove godine nije išlo na ruku

Autori: Lj.Vidačak, D.Musa
14.10.2017.
u 21:54

Miholjsko ljeto vraća se u BiH na radost svih građana, posebice poljoprivrednika, ako je vjerovati prognozama koje su ovih dana objavili meteorolozi. Do 20. listopada očekuje nas dulje razdoblje stabilnih vremenskih prilika, piše Večernji list BiH. 

Berba maslina, oranje zemlje

Prema prognozama FHMZ-a BiH, od 21. listopada do 24. listopada uslijedit će nestabilnije vrijeme praćeno oborinama. Miholjsko ljeto, kažu nam upućeni, dobro će doći poljoprivrednicima kojima ova godina nije išla na ruku. Ovakvo vrijeme pogoduje berbi maslina, koje u Hercegovini nema mnogo - nekih 300 hektara jer taj posao još uvijek nije završen. Stočarima ovakvo vrijeme pogoduje jer mogu kositi travu za zimu. Ovo ljeto bilo je sušno i mnogi stočari nisu uspjeli osigurati dovoljne količine sijena, tako da je trava trenutačno skupa, bala stoji 5-6 KM, a cijene se obično kreću oko 2-3 KM. Nakon kiša, koje su nedavno pale, ovakvo vrijeme pogoduje poljoprivrednicima za obradu zemlje, odlično je za duboko oranje i gnojidbu zemljišta. Ugodna jesen svakako pogoduje povrtlarima koji će imati produljenu sezonu. Za dane vikenda meteorolozi u BiH najavljuju sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, jutarnju temperaturu od 4 do 10, na jugu 11 do 15, a dnevnu od 18 do 24, na jugu do 27 °C. U ponedjeljak će biti sunčano. Jutarnja temperatura bit će od 6 do 12, na jugu 12 do 16, a dnevna 20 do 27 °C. U utorak će također biti sunčano, jutarnja temperatura od 7 do 12, na jugu 13 do 18, a dnevna od 20 do 27 °C.

Sunčano i stabilno

Miholjsko ljeto je razdoblje dugotrajnijeg toplijega i stabilnijeg vremena koje se javlja u našim krajevima uglavnom između 29. rujna i 11. studenoga. Karakterizira ga veći broj sunčanih i stabilnih, većinom ugodnih dana, no ako se određeni meteorološki parametri odlično poslože, nekada zna iznenaditi i vrlo visokim i neuobičajenim temperaturama zraka koje su znale prelaziti i 30 °C, kao što je bio slučaj između 24. i 30. listopada 2013., kada su Tuzla i Zenica mjerile čak 31 °C. - Ove će godine to biti znatno umjerenije kako tople zračne mase ne dolaze s područja Sjeverne Afrike kao 2013., već iz zapadnoga Mediterana - tvrdi meteorolog amater Nedim Sladić. I prema prognozama AccuWeathera, vrijeme bi ove jeseni trebalo biti toplije, s manje oborina nego inače. Kako sada stvari stoje, osim povratka, miholjsko ljeto će se nastaviti, a nedavno zahladnjenje i prvi ovosezonski snijeg bili su, barem za sada, prolaznog karaktera. Po najavama europskih meteorologa, uragan Ofelija je postao deseti uzastopni uragan koji se ove sezone formirao nad Atlantikom, nakon što je tropska oluja u četvrtak ojačala u uragan prve kategorije, javljaju britanski meteorolozi. Meteorologinja Weather Channela Hannah Findley izjavila je: “Ofelija bi trebala ostati uragan prve kategorije u nedjelju, kada će proći zapadno od Portugala, a u ponedjeljak krenuti prema Velikoj Britaniji. Dodatno će podići temperaturu u Europi, koja će biti 5 do 7 stupnjeva viša od normalne”.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?