Miklós Soltész

Migranti mogu urušiti gospodarstvo Europe, a u BiH može doći do sukoba

04.07.2019.
u 10:07

Državni tajnik Mađarske za odnose s crkvama, manjinama i civilnim pitanjima Miklós Soltész zanimljiv je sugovornik. Otvoreno govori o svim temama vezanim uz Mađarsku, ali i BiH u koju uvijek rado dolazi i pomaže. Osvrnuo se u intervjuu i na problem migracija, odlazak stanovništva, Međugorje... Razgovarali smo u Franjevačkom samostanu u Mostaru gdje je došao u posjet i kako bi fra Iki Skoki darovao sliku.

Počet ću intervju viješću da je Kinga Deniza Dancze izabrana za prvu pratilju najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske prošlog tjedna u Tomislavgradu. Ona je predstavljala Hrvate Mađarske na tom izboru. Kakav je položaj manjina u Mađarskoj, kako ovih iz BiH tako i iz Hrvatske?

- Mogu vam reći da je lijepo što ste time počeli (smijeh). U Mađarskoj imamo tri teritorija gdje žive Hrvati, jedan je južna Mađarska u Baranjskoj županiji do Santova. Na drugom teritoriju su gradišćanski Hrvati na zapadu Mađarske, a treći teritorij je tradicionalno Budimpešta kao glavni grad. Na svim tim teritorijima organizirali smo osnovne škole i gimnazije, kulturne institucije, a prije otprilike mjesec i pol dana formirali smo i pokrenuli novu kulturnu instituciju Hrvata u Mađarskoj. Obično kažem da nacionalne manjine trebaju imati tri stupa. Jedan stup je materinski jezik, a mogu ga naučiti u obiteljima i u školama. Drugi stup su kulturne institucije, a to su folklor i razne umjetnosti, a treći je Crkva. Najbolje organizirana crkva u Mađarskoj kod Hrvata je u Budimpešti i u Baranjskoj županiji. I moram istaknuti, prošle godine u Mađarskoj smo svi bili Hrvati na Svjetskom prvenstvu u nogometu i bilo nam je jako žao što niste uspjeli otići do kraja. Osobno sam bio jako sretan, ali i jako ljutit kad su dobili Francuzi, to nije bilo fer.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?