Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Mesić: Za etničko čišćenje u BiH kriv je Vance-Owenov plan

07. siječnja 2018. u 14:59 0 komentara 937 prikaza
Foto: Screeenshot
Pogledajte galeriju 1/2

Gost emisije Nedjeljom u dva na HRT-u je bivši predsjednik RH Stjepan Mesić. Ocijenio je političku godinu za nama te najavio što očekuje u 2018. 

- Danas me zanimaju svjetske teme i teme RH. Nije mi svejedno kako se odvija situacija u Hrvatskoj. U Hrvatskoj situacija nije dobra, danas je možda najrazjedinjenija, rekao je Mesić. 

Dodao je kako je problem u obrazovanju danas što se pobjednici iz Drugog svjetskog rata žele učiniti gubitnicima. 

- Događa se pošast, a to je da se promjeni povijest. Da se pobjednici u drugom svjetskom ratu proglase gubitnicima, a gubitnici pobjednicima. Krivac je obrazovanje. 

Progovorio je o ulozi Franje Tuđmana u ratu u Bosni i Hercegovini. 

- Ja sam rekao da sam ja dogovorio Karađorđevo i sastanak Tuđman - Milošević. Ja sam Bori Joviću rekao da ovo što se događa u Hrvatskoj, ali upravo s Beogradskim vezama, to će nešto što će Srbe u Hrvatskoj dovesti do katastrofe. Zato sam ga pitao da mi kaže što ih zanima u Hrvatskoj, tvrdi Stipe Mesić. 

- Vi naoružavate iz garnizona JNA Srbe u Hrvatskoj, ali ne znam koji je vaš cilj. Rekao mi je da oni nisu njihovi građani i ne interesira ih. Njih je interesirao 63 posto BiH, kazao je da je to bilo srpsko i da to srpsko mora ostati, kazao je Mesić. 

Za etničko čišćenje najodgovornijim smatra Vance-Owenom plan, a Tuđmana smatra kompleksnom ličnosti i tvrdi da ga se ne smije gledati jednostrano. 

- Za etničko čišćenje u BiH najviše je kriv Vance-Owenov plan. Franju Tuđmana ne smijemo gledati jednostrano. On je kompleksna ličnost. Na početku je Hrvatska pomagala BiH. U tim prvim danima i mjesecima Hrvatska je pomagala obrani, ali poslije Vens-Owenovog plana se mijenja. Politika je prvo bila pozitivna, ali jedno vrijeme neprihvatljiva. Da je bila prihvatljiva, ja bih ostao uz Tuđmana. Šeksa sam pitao: Jesi li ti normalan? Vladimira Šeksa upoznao je zbog afere s osječkom poštom i tvrdi da je postojala sumnja o njegovoj suradnji s Udbom. 

- Ja sam ga upoznao kad je otvorio osječku aferu s poštom. Onda je došlo do toga da ljudi nisu dobili to što je pisalo u pismima. Teško mi je reći u jednoj rečenici je li on surađivao s Udbom, ali postojala je sumnja. Ja sam dobio pasoš i rekao sam ženi i djeci da ujutro idemo jer mi ga opet mogu uzeti. Mene zove prijatelj Stipe Jukić i kaže da će doći prijatelj sa mnom pričati. 
Dolazi Šeks navečer i kaže: Čuj, kad pređeš granicu stavi marke i pošalji. Odveo sam ga u kuhinju i pitao ga je li normalan. Pa to je Marko Veselica napravio kad mu je neka žena donijela kuverte. Da ja toliko godina tražim pasoš i sad da nosim poštu pa da me na granici zaustave, opisao je Mesić susret sa Vladimirom Šeksom. 

Za arbitražu sa Slovenijom Mesić krivi hrvatsku diplomaciju i smatra da diplomacija nije odradila posao kako treba. 

- Činjenica je da smo mi tražili arbitražu. Činjenica da ju je Slovenija kompromitirala i promijenila svog člana. Ali nitko u svijetu ne prihvaća naš stav. Nema niti jedne države. Jedan od najvažnijih krivaca je naša diplomacija. Oni su morali sve angažirati nakon što je nastavljena arbitraža i ona je morala dobiti podršku  svjetskih institucija, kazao je Mesić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.