Ministar sigurnosti

Mektić: Lokalne vlasti ne žele ustupiti nijednu lokaciju gdje bi se mogli smjestiti migranti

Dragan Mektić
23.10.2019.
u 13:43

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić otkrio je problem zbog kojeg je eskalirala migrantska kriza, poručivši kako lokalne vlasti ne žele ustupiti nijednu lokaciju gdje bi se mogli smjestiti migranti.

"Opća je ocjena i Europske unije i europskih veleposlanika u BiH da ovo što se kod nas događa nije kriza koja je morala eskalirati na ovakav način. U zemljama Europske unije su uhodali proces kretanja migranata, ali u BiH migrantska kriza predstavlja vrstu nerješivog problema, jer smo mi država koja funkcionira na bazi konsenzusa", kazao je danas Mektić, piše Klix.ba. 

Naveo je kako su u srpnju pozvani na sastanak u Bruxellesu, kojem su nazočili predstavnici svih razina vlasti, među njima i premijer Unsko-sanske županije Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

"Zaključci sa sastanka su bili da se osigura prostor u USŽ za izgradnju još jednog prihvatnog centra, budući da su tada samoinicijativno počeli prebacivati migrante u Vučjak, te tražili da se osigura drugi prihvatni centar u središnjem dijelu BiH. Uvjet je bio da to budu općinski, županijski, entitetski ili državni objekti", podsjetio je ministar Mektić.

Poručio je kako je problem što Vijeće ministara ne može doći do prihvatnih centara.

"Rješenje je da ispoštujemo sporazum iz Bruxsellesa, gdje smo se dogovorili da dadnemo dvije lokacije. Jednu u Unsko-sanskoj županiji i jednu u središnjim dijelovima BiH. Ne možemo od jednog čovjeka uzeti dva objekta i davati mu po 80-90 tisuća eura mjesečno. Ja ne pristajem na to", kazao je Mektić, dodavši kako su mogli dobiti 10 milijuna eura, ali da to ne može biti operativno dok ne nađu lokaciju.

Identificirano je, prema Mektićevim riječima, pet-šest lokacija koje bi brzo mogle biti obnovljene, ali im nijedna lokalna zajednica nije dozvolila da uđu u taj centar.

"Mi imamo situaciju da je Vijeće ministara donijelo jednu odluku vezanu za Veliku Kladušu, a da je održan sastanak Općinskog vijeća Velike Kladuše, gdje je poništena odluka Vijeća ministara BiH", istaknuo je Mektić.

Pozvao je Unsko-sansku županiju da, kako je dogovoreno, dadne lokaciju u državnoj svojini za smještaj migranata.

"Vlasti USŽ su nakon sastanka u Bruxewsllesu kazale da će u roku od 30 dana nama ponuditi lokaciju. Problem je bila RS, ne žele čuti za prihvatni centar. Ista situacija je u FBiH. Nijedna lokalna zajednica nam ne daje lokaciju", istaknuo je on.

Naveo je kako su prema Konvenciji UN-a dužni osigurati kompletan humanitarni tretman migrantima, od smještaja, zdravstvene zaštite, higijenskih uvjeta i drugih potreba.

"Do sada smo uspostavili nekoliko prihvatih centara na prostoru Krajine, stari đački dom, bivši hotel Sedra, nakon toga smo uspostavili BIRA-u i na kraju Miral. Ušli smo u jedan projekt adaptacije vojarne u Hadžićima u kojoj bismo mogli apsorbirati višak u Unsko-sanskoj županiji. Ušivak je tu u funkciji, azilantski centar u Delijašu i Salakovcu. Za očekivati je da će se ruta privremeno zaustaviti", naveo je Mektić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije