konferencija u Sofiji

Mektić: BiH postala dijelom alternativne rute kroz regije

27.10.2017.
u 12:54

Ministri unutrašnjih poslova zemalja zapadnog Balkana i Europske unije na današnjoj konferenciji u Sofiji razgovaraju o ključnim sigurnosnim izazovima i budućoj saradnji u oblasti borbe protiv terorizma i radikalizacije, migracija i sprječavanja ilegalne trgovine oružjem.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, koji predvodi izaslanstvo Ministarstva sigurnosti BiH, informirao je prisutne o aktivnostima koje BiH provodi u ovim oblastima, ali i očekivanjima od buduće suradnje zemalja regije i Europske unije.   

Na konferenciji je istaknuto da najnoviji događaji pokazuju da pitanje borbe protiv terorizma i radikalizacije i dalje ostaje sigurnosni izazov za Europsku uniju, i za zapadni Balkan.

- BiH ima definiran pravni i institucionalni okvir za borbu protiv ovog sigurnosnog izazova - kazao je Mektić, te naglasio činjenicu da su svi državljani BiH koji su se vratili sa stranih ratišta osuđeni ili je u tijeku postupak procesuiranja.

Istaknuo je da očekuje još intenzivniju podršku EU u programima prevencije, rehabilitacije i reintegracije.

Kada su u pitanju ilegalne migracije, fokus ministara unutarnjih poslova bio je na borbi protiv krijumčarenja migrantima jer ovaj sigurnosni izazov povlači za sobom brojne negativne posljedice poput organiziranih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem migranata, ali i dovode u opasnost te osobe.

Mektić je naveo da pitanje migracija i upravljanja granicom i dalje ostaje na vrhu prioriteta BiH, dodajući da je u ovoj godini uočen trend povećanja broja ilegalnih migranata, što ukazuje da je BiH postala dijelom alternativne rute kroz regije.

Ministarski forum o pravosuđu i unutarnjim poslovima EU - zapadni Balkan, održava se jednom godišnje i služi kao platforma za upoznavanje s aktivnostima i rezultatima u oblasti unutarnjih poslova i pravosuđa te definiranje budućih pravaca suradnje, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?