DAVOR LJUBIĆ

Međugorje očekuje novi val hodočasnika

međugorje
09.04.2017.
u 13:49

Mons. Hoser je Međugorje nazvao malim Lurdom zbog broja rasta hotela, restorana, trgovina, s time da je Lurd star 150, a Međugorje 36 godina, no Međugorje se, kako kaže Ljubić, vlasnik agencije G-tour iz Međugorja.

Prema mnogim predviđanjima, Međugorje očekuje povećan dolazak hodočasnika, nakon posjeta papinog izaslanika mons. Henryka Hosera, pa smo o toj temi razgovarali s Davorom Ljubićem, vlasnikom agencije G-tour iz Međugorja, dobrim poznavateljem zbivanja na međugorskom tržištu praktički od samih početaka organiziranja smještaja hodočasnika.

Mons. Hoser je Međugorje nazvao malim Lurdom zbog broja rasta hotela, restorana, trgovina, s time da je Lurd star 150, a Međugorje 36 godina, no Međugorje se, kako kaže Ljubić, još uvijek ne može uspoređivati s Lurdom po broju smještajnih jedinica, ali se po kvaliteti može smjestiti iznad Lurda.

- Po broju smještajnih kapaciteta je iznad Fatime. Svaki hodočasnik i u Lurdu i Međugorju želi kupiti suvenir, mora jesti i mora se smjestiti. Tako da se apsolutno slažem s tom izjavom. Mnogi koji dolaze u Međugorje vide samo komercijalni dio, a ne sagledava se onaj duhovni pozitivni koji hodočasnik dobiva dok je na hodočašću u Međugorju. S jedne strane je potreba hodočasnika za duhovnim dijelom, a s druge je njegova potreba za nasušnim kruhom svagdanjim – kaže Ljubić i dodaje kako je njegova procjena (jer službenih informacija nema) da u Međugorju ima trenutačno oko 10.000 kreveta u hotelima s 3 i 4 zvjezdice.

- Informaciju sam našao na pojedinim internetskim portalima gdje se nudi smještaj u Međugorju i svatko može zbrojiti broj soba. Također, uz ovaj broj postoji još minimalno toliko smještajnih kapaciteta u vrlo dobrim pansionima i privatnom smještaju. Ukupna procjena bila bi oko 20.000 kreveta – kaže Ljubić.

Na pitanje o prevelikoj izgrađenosti i nepopunjenosti kapaciteta u Međugorju posljednjih godina, kaže da je doista tako, jer ukoliko se govori o oko dva milijuna hodočasnika i 20.000 kreveta, to je oko 30 posto popunjenosti na godišnjoj razini.

Davor Ljubić

- Proizlazi da je Međugorje popunjeno 30 posto godišnje, što je po svim turističkim pokazateljima premalo. Procjena je da je isplativost izgradnje hotela 40 posto i više popunjenosti. S druge strane, siguran sam da su hoteli s 3 i 4 zvjezdice već sad jako isplativi, a da su pansioni u velikom padu. Nažalost, cijena smještaja u Međugorju je neadekvatna ponudi – kaže Ljubić, dodajući da su hoteli u Međugorju sam sebe podcijenili, jer su se počeli graditi veliki objekti, porasla je ponuda i hotelijeri su bili prisiljeni spuštati cijenu i izjednačavati se s pansionima

- Tako da je u vrhunskom objektu s 3 i 4 zvjezdice cijena punog pansiona 35 eura. Kada su cijene ovako niske u hotelima, pansioni su prisiljeni spuštati ih još niže, pa postoji odlična situacija za hodočasnika da mu možda je isplativije živjeti mjesec dana u Međugorju nego u Rimu kad zbroji sve troškove. Dugoročno to nije dobro, morat će se nešto napraviti po pitanju cijena. Kratkoročno, razumijem svakoga tko na ovaj način mora premostiti razdoblje male krize – kaže Ljubić, koji je i dopredsjednik ste udruge

„Sveta zemlja“ koja organizira hodočašća i u Lurd i Fatimu, pa često uspoređuju međugorsku ponudu s tamošnjima.

- Nedavno sam bio u Fatimi i od njihove turističke organizacije dobio sam informaciju da Fatima ima 8.000 kreveta, a da je posjećenost lani bila oko 5 milijuna noćenja. Procjena je da Lurd godišnje posjeti 6-8 milijuna hodočasnika, pa proizlazi da Međugorje ima veliku mogućnost rasta. Međugorje će i dalje rasti po broju noćenja, ali sam siguran da ćemo po uzoru na fatimske hotelijere s vremenom reducirati broj smještajnih jedinica, tako da će se postojeći pansioni morati modernizirati, a neko vrijeme će prestati izgradnja novih objekata. Međugorski put je onaj koji je zagovarao poznati međugorski franjevac fra Slavko Barbarić, a to je obiteljski posao i upravo tu vidim mogućnost za postojeće pansione i pretvaranje u mala privatna gospodarstva.

Ono što možda nedostaje međugorskom hodočasniku je obiteljski dodir, koji je godinama imao u Međugorju i vidim tu veliku mogućnost za napredak. Na taj način zapošljava se cijela obitelj i omogućava ostanak mladih na ovim područjima – kaže Ljubić, a na pitanje očekuje li Međugorje, nakon najnovijih zbivanja povećanje broja hodočasnika, odgovara pozitivno.

- Sigurno očekujem, ali ne mislim da je to toliko zbog mons. Hosera i njegove očigledne privrženosti Međugorju. Primjerice, Talijani su trenutačno u padu, ali sigurno će se vratiti i to zbog poboljšanja ekonomskih uvjeta u Italiji. Hoserove izjave zasigurno će omogućiti velikom broju Talijana da dolaze u Međugorje bez straha da će od svojih nadležnih biskupa i Crkve dobiti „po prstima“. Naime, od 2015. pojedini talijanski biskupi nisu se pozitivno izjašnjavali o Međugorju i to je veliki broj talijanskih hodočasnika poštivao. Primjetan je veliki porast iz istočnoeuropskih zemalja, kao i iz Španjolske. Moram naglasiti da u ovakvim slučajevima najveći utjecaj turista i hodočasnika ima i povezanost. Španjolska je u zadnje vrijeme zahvaljujući više kompanija izuzetno dobro povezana s Dubrovnikom i Splitom i samim tim broj hodočasnika se povećao. Mostar bi trebao biti bolje povezan s Italijom, Poljskom, Njemačkom, što bi sigurno omogućilo dolazak mnogo većeg broja hodočasnika nego dosad. Tim prije što ovih dana najavljuju strože kontrole na granicama unutar same EU, a kamo s BiH. Prošli vikend na graničnom prijelazu Bijača, autobusi su čekali više od dva sata na ulazak u BiH! Mogu tek zamisliti kakve će gužve i čekanja biti u kolovozu, u turističkoj sezoni, kada u Međugorje dolazi najviše gostiju – rekao nam je Ljubić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?