Martina Ostojić izabrana za najljepšu djevojku u baranjskoj nošnji

17.07.2023.
u 15:42

Vionica je i ove godine, na trodnevnim međunarodnim večerima folklora, ugostila kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Mađarske, Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine. Prva večer manifestacije bila je posvećena predstavljanju gastronomskog i enološkog bogatstva Baranje i Hercegovine, dok su posjetitelji manifestacije sinoć mogli uživati u izvornim narodnim nošnjama, koreografijama i pjesmama pučkih pjevača.

Sinoć su na vioničkoj pozornici nastupili KUD „Šumari“ Vinkovci, KUD „Puračić“ Lukavac, HKUD “Šurmanci“ Čapljina, KUD „Tribanj“ Livno, KUD „Mohač“ Mađarska, Pučki pjevači „sv. Nikola“ Metković, Hazim Osmanović, Tamburaški sastav „Stari fenjer“ i HKUD sv. Marko Vionica.

Čuvari i čuvarice tradicijske kulture pokazali čime se ponose, što su naslijedili od svojih predaka i što čuvaju od zaborava, a članovi i članice HKUD sv. Marko Vionica su uz predstavljanje hercegovačke baštine sinoć, po prvi put u Vionici, nastupili u izvornim baranjskim nošnjama i s koreografijom iz Baranje. 

Kako bi Baranja bila predstavljena u najboljem svijetlu, gospođa Janja Čeliković odjenula je članice i članove vioničkog kulturno-umjetničkog društva u izvorne narodne nošnje od kojih je svaka malo umjetničko djelo zbog bogatog veza i unikatnog načina izrade.

Bogatstvo ženskih i muških narodnih nošnji predstavljeno je malom revijom, a žiri u sastavu Jure Miloš, Josip Perković i Janja Čeliković, ocjenjivao je izlaske tijekom revije, ali i samu nošnju i držanje tijekom plesa, te je za najljepšu djevojku u baranjskoj nošnji izabrao Martinu Ostojić.

Pobjednica ovog prigodnog natjecanja nagrađena je originalnim zlatnikom, darom Centra zlata Zagreb, koji su pobjednici uručili Damir Mandarić, predsjednik HKUD sv. Markov Vionica i Marija Primorac, potpredsjednica HKUD sv. Markov Vionica.

Program druge večeri 12. Međunarodnih večeri folklora vodio je Branko Uvodić, koji je također i zapjevao na pozornici, a valja kazati kako su u zabavnom dijelu programa nastupili Hazim Osmanović, inače predsjednik KUD-a Puračić, ali pjevač koji je pobijedio na broćanskom festivalu pjevača prije više od trideset godina, Slavko Mandarić i tamburaški sastav „Stari fenjer“.

12. međunarodne večeri folklora „Vionica 2023“ završavaju večeras uz nastupe kulturno-umjetničkih društava iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Mađarske i Srbije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?