Oprez

Malo se dijete može utopiti i u vodi dubine svega 6 cm

16.07.2022.
u 08:00

”Djecu se ne smije ostaviti bez nadzora ni tijekom razonode u montažnim malim bazenima”, kazao je dr. Durmišević

Visoke temperature, koje su proteklih dana prelazile 40 stupnjeva, mame nas prema svim oblicima vode za rekreaciju, piše Večernji list BiH. No, treba imati na umu kako rekreacija u vodi sa sobom nosi i značajne zdravstvene rizike, poput utapanja ili ozljeda, opasnosti od zaraznih bolesti ili opasnosti od kemijskih sredstava, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Uzroci smrti

Utapanje i “gotovo utapanje” su među vodećim uzrocima smrti u svijetu, najčešće male djece te uglavnom u privatnim bazenima, jacuzziju i slično. U pravilu je riječ o “trenutku odsutnosti” nadzora, a kod odraslih su najčešća utapanja ili ozljede na bazenima povezane s konzumacijom alkohola, zbog čega je i propisana zabrana unosa i korištenja alkohola, kao i kupanje u alkoholiziranom stanju. Kada je pak riječ o kupanju u bazenima, najčešće se događaju ozljede glave i mozga, kralježnice, ruku i nogu, a uglavnom ih uzrokuju neoprez na mokrim i skliskim površinama oko bazena, kao i skakanje u vodu s visine bez odgovarajućeg treninga i nadzora. Kako bi se izbjegle ove ozljede, nužno je da su prostori oko bazena izrađeni od odgovarajućih materijala, da se redovito održavaju te da se kupači kreću po takvim prostorima. Dr. Jasmin Durmišević iz Odjela za zdravstvenu ekologiju i higijenu Zavoda za javno zdravstvo Instituta ističe kako pristup skakaonicama treba biti dopušten samo osobama koje treniraju skakanje u vodi, i to uz odgovarajući stručni nadzor. - Nikada se ne smije naglo ući u vodu, nužno je razdoblje prilagođavanja tuširanjem ili laganim prskanjem vodom u plićem dijelu bazena. Nagla promjena temperature može dovesti do šoka i gubitka svijesti te posljedično do utapanja ili ozljede - navodi dr. Durmišević. Na bazenima postoji povećan rizik od prijenosa bolesti dišnih organa (gripa) zbog velikog broja osoba na malom prostoru bazena. To se posebno odnosi na zatvorene bazene gdje je rizik još veći zbog povećane temperature i vlažnosti, zbog čega je u tim objektima nužna i odgovarajuća ventilacija. Voda u bazenima mora biti čista, bistra, bez boje. Ne smije sadržavati otrovne i nadražujuće tvari, bakterije, viruse, gljivice, parazite koji bi mogli izazvati bolesti kupača. Kako bi se spriječilo širenje zaraznih bolesti, nužno je da se za bazene koristi zdravstveno ispravna voda te da se prije puštanja i tijekom korištenja bazena adekvatno preradi, pročisti i dezinficira. Prije početka upotrebe bazena i bazen i cijeli protočni sustav moraju biti očišćeni, isprani te dezinficirani hiperklorinacijom. Tijekom upotrebe bazena nužno je osigurati kontinuiranu filtraciju i dezinfekciju vode. Također je nužno da voda u bazenima bude pod stalnim zdravstvenim nadzorom nadležne zdravstvene ustanove. Osobe koje boluju od zaraznih bolesti ne bi smjele koristiti javne bazene jer predstavljaju zdravstveni rizik za druge kupače. Osobama s vidljivim gnojnim kožnim promjenama ne smije biti omogućeno korištenje bazena. Osobe koje boluju od crijevnih zaraznih bolesti, kao i osobe koje su u posljednjih sedam dana bolovale od crijevnih zaraznih bolesti, ne bi smjele koristiti bazen.

Važnost dezinfekcije

Često se u posljednje vrijeme koriste montažni bazeni, izrađeni od plastike, kao i oni na napuhavanje. Manji bazeni na napuhavanje koriste se uglavnom za dječju razonodu, ali postoje i montažni bazeni većih dimenzija. Slična načela vrijede i za te bazene. Prije upotrebe treba dobro proučiti upute proizvođača, koristiti odgovarajuće crpke i filtre. Bazen se mora čistiti i dezinficirati. Voda mora biti čista, mora se redovito mijenjati i dezinficirati. - Također je jako važno naglasiti da se djecu ne smije ostaviti bez nadzora ni tijekom razonode u takvim malim bazenima. Malo dijete može se utopiti i u vodi dubine šest centimetara - ističe dr. Durmišević.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije