Francuski predsjednik

Macron: BiH se sada nalazi u jedinstvenoj situaciji na Zapadnom Balkanu

macron
01.09.2022.
u 21:15

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je spremnost da razmotri prijedlog Slovenije da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status, odnosno kako je rekao "razmotrit će europsku perspektivu BiH". S druge strane, poručuje da je situacija naše zemlje u regiji "prilično jedinstvena".

U vrijeme kada su Ukrajina i Moldavija bile fokus za dobivanje kandidatskog statusa EU, premijer Slovenije Robert Golob predložio je isto i za BiH. Macron je prokomentirao i tu ideju.

"Potpuno sam na raspolaganju za diskusiju o prijedlogu gospodina premijera Goloba i prijedloga nekih drugih kolega. Što se mene tiče, cilj je pružiti maksimalnu šansu za stvaranje mira i stabilnost u regiji", kazao je Macron, prenosi klix.

Međutim, on ističe kako je situacija na Zapadnom Balkanu "kritična", a Bosne i Hercegovine "jedinstvena".

"Stabilnost Zapadnog Balkana je apsolutno kritična i jasno je da smo tijekom jednog od naših najnovijih sastanaka Europskog vijeća savršeno uočili frustraciju i ogorčenost koja raste u regiji. Mislim da ono što smo uspjeli popraviti između Bugarske i Sjeverne Makedonije je bilo ključno za rješenje situacije za Albaniju i Sjevernu Makedoniju. Ali u isto vrijeme, jasno je da se Bosna i Hercegovina sada nalazi u situaciji prilično jedinstvenoj na Zapadnom Balkanu", rekao je Macron.

Prokomentirao je postojeće negativne utjecaje na BiH i kandidatski status kao način rješavanja tog problema.

"Jasno je da imamo sve veće vanjske snage koje koriste ovu situaciju, tenzije među zajednicama da destabiliziraju ne samo Bosnu i Hercegovinu, već i najbliže susjede i cijeli region. Mislim da to ne možemo prihvatiti. Ako je europska perspektiva način da se popravi stanje u BiH, onda sam potpuno spreman to i razmotriti", istaknuo je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?