Važna tema

Lovrić: Nužan sustav za očuvanje konkurentnosti BiH

27.06.2023.
u 14:16

BiH treba mapa puta za uvođenje sustava za trgovinu emisijama (EU ETS) u BiH

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ljiljana Lovrić, sastala se sa predstavnicima Izaslanstva EU u BiH povodom razgovora o statusu implementacije obveza BiH u oblasti energetskog sektora. Šef kooperacija u Izaslanstvu EU u Sarajevu, Stefano Ellero, ovaj razgovor ocijenio je nužnim u svjetlu usvajanja nove Uredbe EU o mehanizmu za prekogranično prilagođavanje ugljika (CBAM) koja za BiH može imati vrlo nepovoljne posljedice po gospodarstvo, ukoliko BiH hitno ne poduzme potrebne mjere. CBAM predstavlja jedan od osnovnih alata za dekarbonizaciju energetskog sektora jer od 2026. uvodi obvezu plaćanja dodatne cijene za ugljik ugrađen u proizvod koji se uvozi u EU.

Jasno je da plaćanje većih cijena robe koja se uvozi u EU ima za posljedicu manju konkurentnost bh. izvoznika, prije svega na tržištu električne energije, cementa i čelika koji se izvoze iz BiH Lovrić je istaknula da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH radi na aktivnostima koje za cilj imaju stvaranje uvjeta kojima bi BiH mogla izbjeći CBAM mehanizam, budući da ovaj mehanizam predviđa mogućnost izuzimanja za treće zemlje najdalje do 2030. godine. Za ispunjavanje uvjeta za izuzeće BiH iz CBAM mehanizma potrebno je spajanje tržišta el. energije sa susjednim zemljama i jasna mapa puta za uvođenje sistema za trgovinu emisijama (EU ETS) u BiH.

Lovrić je izvijestila da je u suradnji sa Tajništvom Energetske zajednice izrađena Mapa puta za uvođenje cijena ugljika i trgovine emisijama u BiH čime se BiH i deklarativno opredijelila da uvede EU ETS, a rok definiran Mapom je siječanj 2026. Sljedeći uvjeti koje je potrebno ispuniti kako bi BiH izbjegla CBAM mehanizam su donošenje zakona koji će omogućiti certificiranje operatora prijenosnog sistema i imenovanje nominiranog operatora tržišta el. energije, i najzad, novi okvirni zakon o klimi i energiji na državnoj razini. Sve navedene aktivnosti rade se u uskoj suradnji sa nadležnim institucijama entiteta i Brčko distrikta i sve ove aktivnosti trebaju jasnu političku podršku svih uključenih. Lovrić je podsjetila da BiH treba intenzivirati implementaciju obveza iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice, Pariskog sporazuma, Sofijske deklaracije, kao i obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Dodala je da je za implementaciju obveza potrebna i snažna suradnja predstavnika EU i nadležnih institucija povodom čega je pozvala na aktivniju komunikaciju s ciljem iznalaženja najboljih rješenja za BiH, pritom poštujući obveze koje BiH ima prema EU i međunarodnim partnerima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?