predsjednik Glavnog vijeća HNS-a

Ljubić uvjeren u izmjene Izbornog zakona s novim koalicijskim partnerima

Božo Ljubić
28.12.2022.
u 21:01

Smatram da će stranke potpisnice nakon formiranja vlasti pristupiti razgovorima i naći rješenje, postoje mnogi modeli, rekao je ljubić

Koliko će potrajati dobri odnosi u novoj državnoj koaliciji? Kako će proteći predstojeće izmjene Ustava i Izbornog zakona? Postoje li jamstva za legitimno predstavljanje - o kojem je u ekspozeu danas govorila i novoimenovana predsjedateljica Vijeća ministara BiH? 

Odgovore na ova pitanja za N1 je rekao Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a. On ne skriva svoju vjeru u nove koalicijske partnere. Dok najavljuje nove razgovore, ističe kako su neki od novopečenih partnera bili prilično konstruktivni na propalim pregovorima o izmjenama Izbornog zakona u Neumu.

Ljubić je uvjeren da će partneri implementirati dogovoreno o izmjenama izbornog zakonodavstva u sporazumu o formiranju državne vlasti između HDZ-a, Osmorke i SNSD-a.

Ljubić smatra da će biti sigurno “poučeni iskustvom onih koji su potpisali mostarski sporazum, a nisu ga implementirali”.

Na upit na koji način će se to provesti – hoće li se vratiti HDZ-ov prijedlog izmjena izbornog zakona koji je bio na kolegiju Zastupničkog doma Parlamenta BiH, Ljubić kaže da će će se on zbog proceduralnih razloga vjerojatno morati naći pred Zastupničkim domom jer je prošao Dom naroda, no to u ovom trenutku nije želio komentirati.

"Smatram da će stranke potpisnice nakon formiranja vlasti pristupiti razgovorima i naći rješenje, postoje mnogi modeli. Neke od stranaka koje sada čine Osmorku su bile prilično konstruktivne na razgovorima u Neumu. SDA će plaćati cijenu još dugo vremena”, rekao je Ljubić.

Na upit mijenja li to sada za HDZ BiH fokus, s obzirom da je Schmidtovoim izmjenama drugačije uređen izbor izaslanika u Dom naroda FBiH te preostaje li sada samo izbor članova Predsjedništva BiH, Ljubić kaže kako i jedno i drugo ostaje fokus.

"Kada je u pitanju Dom naroda FBiH – očekuju se razgovori koalicijskih partnera (Osmorke i HDZ-a). Kada je u pitanju provedba odluka Suda za ljudska prava u Strazburu – tu će razgovori uslijediti i sa SNSD-om", naglasio je. 

Ne misli ni da je vjera njegovih koalicijskih partnera poljuljana ni nakon što su brojni osporavali njihovo glasovanje za Marinka Čavaru prilikom izbora rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta BiH, a zbog sankcija s kojima se suočio.

“Osmorka je danas glasovala za Borjanu Krišto, ne mislim ni da je Čavara bio greška. On je pod sankcije došao zbog blokada za koje nije bio odgovoran, ili barem jedini nije bio odgovoran”, izjavio je Ljubić.

Ključne riječi

Komentara 1

KE
keckin37
15:19 28.01.2023.

E gospodinu Ljubicu. Ja sam mislio da ste vi pametniji. Ko njima vjeruje tom nema pomoci. Samo kad se to sprovede, onda vjeruj.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?