Predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH

Ljubić pisao EU i SAD-u: BiH prijeti ‘ciprizacija’, Izborni zakon to sprječava

Božo Ljubić
19.11.2021.
u 07:00

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić ocijenio je u pismu upućenom visokim dužnosnicima administracije EU-a i SAD-a, predstavnicima međunarodne zajednice angažirane u BiH, kako bi izmjene Izbornoga zakona kojima bi se zajamčilo legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda bitno relaksirale odnose u BiH i smanjile negativne učinke bošnjačke politike unitarizma i srpskog secesionizma koji prijete rezultirati sirijskim scenarijem, piše Večernji list BiH

Konsocijacija i federalizam

- BiH, kao duboko podijeljeno postkonfliktno društvo i višenacionalna država, može biti stabilna, funkcionalna i prosperitetna država samo kao konsocijacijska demokracija, utemeljena na ravnopravnom suodlučivanju njezinih triju naroda o zajedničkim državnim te na autonomnom odlučivanju o vlastitim nacionalnim interesima.

Kao prvi korak u tom smjeru nužno je usvojiti izmjene Izbornog zakona BiH koje će omogućiti jednako pravo svakom od triju konstitutivnih naroda da izabere svoje legitimne političke predstavnike u institucije koje su Ustavom BiH predviđene za takvu vrstu zastupanja te istodobno omogućiti svim građanima kandidirati se na sve dužnosti neovisno o njihovoj osobnoj nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj društvenoj (ne)pripadnosti - naveo je Ljubić u pismu.


Sadržaj toga otvorenoga pisma upućenog državnom tajniku SAD-a Antonyju Blinkenu, posebnom izaslaniku za zapadni Balkan Gabrielu Escobaru te za izbornu reformu Matthewu Palmeru, potpredsjedniku Europske komisije Josepu Borrellu, kao i direktorici za Europu i središnju Aziju u Europskoj službi za vanjsko djelovanje Angelini Eichhorst, izaslaniku EU-a u BiH Johannu Sattleru, američkom veleposlaniku Ericu Gordonu Nelsonu, visokom predstavniku Christianu Schmidtu i nizu drugih dužnosnika.

Ljubić se složio s konstatacijom kako je u BiH na djelu najteža kriza od Daytona, no istodobno je za takvo što optužio secesionističke politike, koje posljednjih mjeseci najavljuju odvajanje od državnih institucija, te unitarističke “probosanske” koje upućuju prijetnje oružjem i ratom te ustrajno pokušavaju zatrti Hrvate, a zatim i Srbe. Ljubić posebno ističe kako se narušavanjem Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je osigurao ravnotežu između manje brojnih Hrvata i Bošnjaka, te uzurpiranjem mjesta hrvatskog člana tročlanog Predsjedništva BiH (slučaj “Željko Komšić”) i dva puta izvršne vlasti u FBiH pojačalo zahtjeve srpske strane.

- Svako narušavanje “ravnoteže institucionalne i političke moći” između konstitutivnih naroda uspostavljene DMS-om vodi BiH u sve dublje podjele i veću nestabilnost - upozorava on. Ako se takve suprotstavljene politike unitarizma i separatizma ne zaustave, po Ljubiću, slijedi radikalizacija stanja.

ZAVNOBiH i Dayton

- Ako se ne pronađe “srednje rješenje”, međusobno sukobljavanje unitarističkih i separatističkih narativa i politika moglo bi dovesti do “ciprizacije”, a u izrazito nepovoljnim geopolitičkim okolnostima i do “sirizacije” BiH - dodao je. Objasnio je da jedino hrvatska politika zagovara upravo srednji put “za jedini mogući model opstojnosti i cjelovitosti BiH”.

Podsjetio je kako je upravo na zasjedanju ZAVNOBiH-a istaknuto da je BiH zemlja triju naroda - Hrvata, Bošnjaka i Srba te građana, a što je potvrđeno u Daytonu. - Usudim se izreći mišljenje kako bi za BiH, kao i njezina tri konstitutivna naroda te sve građane bilo bolje da je temeljno načelo Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH - načelo konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti Bošnjaka, Hrvata i Srba dosljedno provedeno i operacionalizirano kroz tri entiteta za tri konstitutivna naroda - naveo je.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH naveo je kako bi mir i opstojnost BiH bili ugroženi poništavanjem ravnopravnosti konstitutivnih naroda. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije