Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH

Ljubić: Bošnjačke stranke pretvaraju FBiH u repliku RS

Božo Ljubić
01.10.2021.
u 21:59

Za mene kao predstavnika Hrvata najvažnije pitanje je kako izmjeniti Izborni zakon sa temeljnim pricipom Ustava – konstitutivnošću naroda. Ako bi mi riješili te odnose u Federaciji između Hrvata i Bošnjaka, onda bi i sa predstavnicima Srba našli zajednički jezik, kaže Ljubić

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić ocijenio je kako je "paradoksalno da bošnjačke političke stranke od SDA do Naše stranke žestoko kritiziraju Milorada Dodika, a traže ukidanje konstitutivnosti naroda čime se derogira pozicija Hrvata. To vodi u pretvaranje Federacije u bošnjačku repliku RS".

Komentirajući za N1 aktualnu političku situaciju, rekao je kako je politička klima možda najlošija od Daytona s obzirom da se nalazimo u dubokoj institucionalnoj krizi. 

- Ova kriza može predstavljati i šansu da krenemo u rješavanje suštinskih pitanja koja se tiču harmonizacija naroda u BiH i provođenja suštinskih reformi, naglasio je. 

Na upit je li opravdana blokada bh. institucija, koja dolazi od političkih predstavnika iz RS, kaže kako ne može opravdati blokade institucija, međutim odluke bivšeg visokog predstavnika nisu dovele do pozitivnih procesa, posebno pomirenje među narodima. 

- Inzkova odluka nije razlog nego je povod. Pravi je razlog što u BiH teku procesi koji će odrediti budućnost. Političke stranke u RS zauzimaju čvršću poziciju kako bi što više ojačale “entitetsku državnost”. Predstavnici RS svoj entitet nazivaju državom. Sama činjencia da po Daytonu postoji i entitetsko državljanstvo na neki način daje im povoda. Jasno je da entiteti ne mogu biti države. Iako, nažalost, tako se pretvaraju. Za mene kao predstavnika Hrvata najvažnije pitanje je kako izmjeniti Izborni zakon sa temeljnim pricipom Ustava – konstitutivnošću naroda. Ako bi mi riješili te odnose u Federaciji između Hrvata i Bošnjaka, onda bi i sa predstavnicima Srba našli zajednički jezik. Ono što se događa Hrvatima, od bošnjačke većine, srpska strana koristi kao izgovor ili povod za svoje akcije, rekao je Ljubić. 

Komentirajući sastanak Izetbegovića i Milanovića, smatra kako nije loše što su se sastali, ali izjave Izetbegovića nakon sastanka ne daju previše povoda za optimizam. 

- Paradoksalno je da bošnjačke političke stranke od SDA do Naše stranke žestoko kritiziraju Dodika, a traže ukidanje konstitutivnosti naroda čime se derogira pozicija Hrvata. To vodi u pretvaranje Federacije u bošnjačku repliku RS, zaključio je Ljubić.

Ključne riječi

Komentara 3

IV
Ivo1
22:23 01.10.2021.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://bh-sloboda.blogspot.com/2016/09/nova-reogranizacija-federacije-bih.html%3Fm%3D1&ved=2ahUKEwjm1quZharzAhVIXMAKHeLhBKQQFnoECAMQAQ&usg=AOvVaw3ZAug6JvZnVPJbjyapH8Pj

IV
Ivo1
22:21 01.10.2021.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://bh-sloboda.blogspot.com/2016/09/nova-reogranizacija-federacije-bih.html%3Fm%3D1&ved=2ahUKEwjUje3vg6rzAhWOgVwKHa52BcAQFnoECAMQAQ&usg=AOvVaw3ZAug6JvZnVPJbjyapH8Pj Ovaj link je moguce rjesenje ali mora se smanjiti broj zastupnika i poslanika 3 narodu po brojnosti i ostalima a povecat broj zastupnika i poslanika najbrojnijem narodu.

IV
Ivo1
22:20 01.10.2021.

Reduciranje doma naroda i fileo-aprilski model je ispunjavanje Bakirovih zelja. Da je valjao Fileov-aprilski model rjesen bi bio davno. Ima jos bolje rjesenje za Reorganizaciju u kojoj ce bit zastupljeni bosnjaci hrvati srbi i ostali.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?