Istraživanje

Ljetujemo u Španjolskoj, Andaluziji, Maldivima...

13.08.2015.
u 07:47

Veliki broj građana BiH ne žali novac kada je u pitanju godišnji odmor, čak se uzimaju i krediti

Stanovnici zemalja Balkana koji su ove godine ljeto proveli izvan zemlje najviše su se odlučivali za putovanja u Tursku, Španjolsku, Grčku i Italiju pokazuju istraživanja Anadolije. Građani Bosne i Hercegovine koji su ove godine ljetovali izvan zemlje najviše su birali jadransko primorje, kao i Španjolsku i Tursku.

Nema krize

Fatima Jašarević, direktorica jedne od poznatih sarajevskih turističkih agencija, u razgovoru za Anadoliju je izjavila da se građani BiH ove godine za odmor najviše odlučuju u Španjolskoj, Turskoj, ali i za destinacije poput Šri Lanke i Maldiva. - Najjeftiniji aranžman je u hotelu u Orebiću po cijeni od 36 KM ili 18 eura po osobi za polupansion. Ove godine smo tu premašili kapacitet. Mi smo pokrili i sve hotele na Jadranu, a cijene se kreću od 50 eura pa na više. Ove godine imamo i crnogorsko primorje gdje su cijene jeftinije nego u Hrvatskoj - rekla je Jašarević. Napominje kako je značajan broj građana BiH koji se odluče ljetovati izvan zemlje tradicionalno biraju Tursku, posebno ljetovališta Kemer, Bodrum i Belek. - Potražnja za Turskom je nekako konstantna posljednjih deset godina, a cijene variraju od 700 KM ili 358 eura za sedam dana do 5000 KM ili 2556 eura, za super de lux. Imamo u ponudi i Egipat, a cijene su od 800 do 900 KM, odnosno 409 - 460 eura pa do 3000 KM, ili 1533 eura - kazala je direktorica Jašarević. Osim toga, napominje kako u ovogodišnjoj ponudi imaju i daleke ture poput Andaluzije, Moskve, Dubaija, Šri Lanke i Maldiva. Napominje kako se ove godine ne osjeti neka veća financijska kriza među građanima koji odlučuju putovati izvan Bosne i Hercegovine.

Broj putnika ne pada

- Broj putnika kod nas je nekako na istoj razini. Ne osjeti se neka kriza o kojoj se toliko govori. Na koji način se putnici snalaze ne znamo. Neki uzimaju i interne kredite kod banaka, a mi u agenciji im pomažemo oko plaćanja - objasnila je Jašarević. Značajan broj građana BiH, koji su putovali ove godine, ipak su odlučili da ljeto provedu na moru u Neumu, hrvatskom i crnogorskom primorju. Iako se Bosna i Hercegovina konstantno spominje u kontekstu teške ekonomske i socijalne situacije, nezaposlenosti i siromaštva, podaci koji se mogu dobiti od putničkih agencija stvaraju jednu drugu sliku države. Ona govori kako još uvijek postoji veliki broj ljudi koji sebi mogu priuštiti odmor, putovanje izvan granice matične države. Malo tko je očekivao ovakve rezultate istraživanja jer sudeći prema naslovima koji govore o štrajkovima, prosvjedima i ostalim nedaćama, teško tko bi pomislio kako građani BiH uopće imaju mogućnost razmišljati o godišnjim odmorima na mjestima koja su tisućama kilometara udaljena od njihova doma.

Ključne riječi

Komentara 1

AI
andja.ivan.knezevic
11:22 13.08.2015.

ne ljetujemo , nego ljetuje uhljebi i političari turska, grčka,španjolska, već prema kojoj političkoj opciji pripadaju nemogu se ovdje usaglasiti a nedo bog da ljetuju zajedno to bi tek bili škandali.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije