istraživanje o kvaliteti življenja

Livnjaci najviše ocjene dali indeksu zadovoljstva vlastitim životom i sreće

livno
09.10.2020.
u 13:02

Centri civilnih Inicijativa jučer su u Livnu na gradskom trgu posredstvom uličnog štanda predstavili istraživanje o zadovoljstvu građana kvalitetom života u Gradu Livnu koje je provedeno tijekom ove godine u okviru projekta “Veća odgovornost lokalne vlasti za kvalitetu života građana/ki”, piše Večernji list BiH

Taj vid predstavljanja poslužio je ujedno za izravnu komunikaciju s građanima koji su imali prigodu i napisati pitanja koja će se postaviti kandidatima za gradonačelnika 22. listopada na javnoj tribini. Istraživanje je provedeno po europskoj metodologiji, istaknuo je uime Centara civilnih inicijativa Zoran Pajčin.

Potrebe i manjkavosti

- Provođenjem studije o kvaliteti života građana dan je presjek trenutačne situacije u okviru različitih oblasti života, kao i načinu na koji se ljudi ophode prema istima. Ovakav pristup omogućuje značajan doprinos društvenoj politici identificirajući potrebe i manjkavosti kvalitete života i otkrivajući u kojem smjeru treba biti usmjeren rad lokalnih institucija vlasti - dodao je Pajčin.

Istraživanje je pokazalo kako najveći utjecaj na objektivnu kvalitetu života, koji za Grad Livno iznosi 6,8 od maksimalnih 10, imaju: infrastruktura, lokalna uprava, kao i njezine aktivnosti na zaštiti životne sredine, kultura, sport i tehnologija.

U provedenome istraživanju promatrana je kvaliteta usluga gradskih funkcija, postojanje neformalnih oblika plaćanja te osigurava li lokalna uprava u dovoljnoj mjeri temeljne potrebe i prava građana i gdje ima mjesta za poboljšanje. 
Među najlošije ocijenjenima su aktivnosti lokalne uprave na zaštiti životne sredine s 4,9 i kultura s 5,3. Tu je promatrano zadovoljstvo ponuđenim kulturnim sadržajem i posjeti kulturnim ustanovama. To su jedine oblasti čije se vrijednosti indeksa kreću od 5 od maksimalnih 10. S druge strane, indeks sreće i indeks zadovoljstva vlastitim životom, oblasti na koje građani najviše sami utječu, ocjenjeni su s visokih 8,5, odnosno 7,6.

Važna pitanja

Dodatno, prema mišljenju građana, najvažnija tri pitanja kojima bi Grad Livno trebao dati prioritet su: poticaj gospodarskog razvoja, zdravstvena zaštita i obrazovanje. Iz Centara civilnih inicijativa su stoga kazali kako će nalazi istraživanja biti predstavljeni i preko Foruma kandidata na kojem se očekuje sudjelovanje svih kandidata za gradonačelnika Livna te da će oni imati i prigodu odgovoriti kako bi unaprijedili stanje u oblastima koje su kroz navedeno istraživanje, ali i od građana identificirane kao prioritetne.

Upitali smo nekolicinu građana s čim su (ne)zadovoljni. Jedna gospođa nam je kazala:

- Nisam zadovoljna zbog mladih koji odlazi i nemaju dovoljno posla. Grad je pust - istaknula je.

Drugi anketirani kaže kako je prije tjedan dana bio u Turskoj te da je iznenađen živošću i jeftinim životom te dodao:

- Ja živim dobro, no, kad vidim kako mladi odlaze, to je jadno. Moja kći je uzela njemačko državljanstvo, živi tamo s dvoje djece i suprugom i zadovoljna je. A ovdje, ne znam kakve promjene bi se trebale dogoditi da krenemo naprijed...•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?