Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Livanjsko polje i vjetrenica postaju zaštićena područja

29. travnja 2019. u 15:00 0 komentara 222 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Federalno ministarstvo turizma i okoliša, u suradnji sa županijskim vlastima i predstavnicima programa Ujedinjenih nacija za okoliš (UNEP), pokrenulo je proceduru proglašenja pet novih zaštićenih područja u Federaciji BiH i to kako je priopćeno: Livanjsko polje, planina Zvijezda, pećinski sustav Vjetrenica, Bjelašnica - Treskavica - kanjon Rakitnice i botaničko-floristički rezervat Mediterraneum, piše Večernji list BiH. 

Pravo na poticaje

“Ta područja ni u kojem slučaju neće biti ‘ograđena’ zaštićena područja već su otvorena i često ovise o održivim ljudskim djelatnostima i upotrebi zemljišta. Ako su vlasnici nekretnina izloženi ograničenjima, onda imaju pravo na poticaje ne samo državne nego i Europske unije. Zaštićena prirodna područja predstavljaju osnovni alat za zaštitu prirode u BiH i svijetu, a sva zaštićena područja nakon ulaska u EU postat će dio europskoga prirodnog nasljeđa. Postupak uspostave zaštićenih područja omogućava BiH i korištenje i sredstava iz fondova Europske unije i zato je potrebno definirati lokalitete koji su i od europskog značaja i utvrditi koji je to postotak državnoga teritorija”, priopćeno je iz Ministarstva okoliša i turizma.

Spomenimo da je prema pravilima koje je vlastima u BiH predala Europska komisija, svaka država, buduća članica EU-a, trebala bi imati najmanje 10 posto svoga teritorija. “Kao posebno važne aktivnosti iz ove komponente strategije, koje nisu realizirane u proteklom izvještajnom razdoblju zbog nedostatka sredstava, uspostava su federalnog zavoda za zaštitu prirode i projekt “Inventarizacija vrsta flore, faune i fungija i identifikacija tipova staništa”.

Deset posto teritorija

Uz uspostavu Natura 2000 mreže, ove aktivnosti trebaju biti prioritet planiranja u idućem razdoblju za komponentu zaštite prirode”, stoji u izvješću koje je Federalno ministarstvo turizma i okoliša uputilo Vladi FBiH. U izvješću su se požalili na ponašanje lokalnih struktura vlasti, općina i gradova o pitanju uspostave zaštićenih područja. Takva zaštićena, prirodna područja trenutačno zauzimaju oko 4,5 posto površine od ukupne površine Federacije BiH, a što je ispod planiranog udjela od 15 posto.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.