Posavska županija

Liste čekanja u bolnici ove godine smanjiti na 30 dana

24.05.2019.
u 09:00

Očekuju se promjene esencijalne liste lijekova koju treba uskladiti s federalnom

Na sjednici Skupštine Posavske županije svečanu prisegu dao je zastupnik Posavske stranke Elvis Živković iz Ugljare, koji je u zastupničke klupe sjeo na mjesto Mate Rošića koji je dao ostavku na tu poziciju. Među zastupničkim pitanjima Mario Ćošković istaknuo je problem nadležnosti tvrtke Staklenici u Domaljevcu koja je u propadanju, Drago Zečević govorio je o potrebi izrade zakona o poljoprivrednom zemljištu PŽ-a, a Mehmed Memišević istaknuo je pitanje formiranja ronilačke jedinice.

Nabava bolničke opreme

Zastupnici su podržali prijedlog odluke o sudjelovanju osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite na prostoru PŽ-a. Potporu ovoj odluci dala je i Vlada PŽ-a, a njezin predsjednik Đuro Topić naglasio je kako je odluka dio programa Vlade u dijelu koji se odnosi na zdravstvo. Istaknuo je potrebu informatizacije u svim zdravstvenim ustanovama u vođenju evidencije. Usvojeno je i izvješće o radu i financijskom poslovanju Županijske bolnice za prošlu te prijedlog plana i programa rada za ovu godinu. Izvješća je obrazložio ravnatelj bolnice dr. Perica Jelečević te kazao kako je ostvaren gubitak u iznosu 221.221 KM, a kao jedan od razloga naveo je povećanje troškova rada koje nije popraćeno osiguranjem sredstava na prihodovnoj strani. Za tekuću godinu stavio je naglasak na kontinuirano obrazovanje kadrova, smanjenje liste čekanja na prihvatljivih 30 dana i nabavu nove bolničke opreme. Potporu zastupnika dobila su i izvješća o radu Zavoda zdravstvenog osiguranja i Zavoda za javno zdravstvo PŽ-a za prošlu te financijski plan i program rada za ovu godinu. U planu rada ravnatelj Josip Vidović kazao je kako očekuju promjene esencijalne liste lijekova koju treba uskladiti s federalnom, a ovogodišnji prihodi i rashodi Zavoda planirani su u iznosu većem od 15,5 milijuna KM.

Zaprašivanje početkom lipnja

Danica Jozić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo PŽ-a, kazala je kako su u završnoj fazi razgovori s federalnom Upravom CZ-a o provođenju mjera zaprašivanja komaraca te naglasila kako u zalihama imaju sredstvo za tretiranje kompletnog područja PŽ-a. S predstavnicima općina dogovorit će se obveza zaprašivanja planirana početkom lipnja. Najviše diskusije izazvala je rasprava o nacrtu zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji. Premijer Topić kazao je kako županijska Vlada podržava donošenje ovog zakona, ali je iznio primjedbe, osobito na stavke koje se odnose na stambeno zbrinjavanje povratnika u RS te na pojedine diskriminirajuće odredbe u odnosu na ostale braniteljske, socijalne i građanske kategorije. - Nacrt zakona dobar je temelj za izradu kvalitetnog prijedloga zakona, a ako dođe do njegova usvajanja, bit će potrebno izvršiti izmjene određenih propisa nadležnosti PŽ-a - naglasio je premijer Topić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije