ONI KOJI PATE OD REFLUKSA

Liječnik na TikToku objasnio tko bi trebao izbjegavati spavati na desnom boku

spavati
Shutterstock
14.08.2023.
u 09:10

Ako patite od refluksa kiseline, osim spavanja na desnom boku izbjegavajtete ležati na ravnoj površini i koristite više od jednog jastuka, savjetuje liječnik.

Možda ste čuli da spavanje na trbuhu nije uvijek najbolji položaj jer, osim što može uzrokovati napadaje refluksa kiseline, opterećuje  kralježnicu i muskulaturu jer su glava i vrat satima okrenuti na jednu stranu, što prema istraživanju klinike Mayo može dovesti do čitavog niza problema... A bitna je i strana na kojoj spavamo, kaže dr. Karan Raj, liječnik koji svojim TikTok videima često nastoji ukloniti razne medicinske zablude. Svoj je noviji video tako objavio kao odgovor na tvrdnju jedne influencerice koja kaže da limunov sok pomaže kod refluksa kiseline (nemojte to isprobavati). Da dočara kako je njena tvrdnja pogrešna, dr. Raj u videu koristi balon s vodom koji je stavio na dno boce okrenute prema dolje.  U njegovoj demonstraciji balon predstavlja želudac; vodom je dočarao želučanu kiselinu, a boca mu je poslužila kao jednjak...

Mjesto gdje se balon i boca spajaju, kaže on, zove se ezofagealni sfinkter, a riječ je o svojevrsnom ventilu koji djeluje između jednjaka i želuca kako bi spriječio vraćanje sadržaja želuca unatrag. "Upravo to vraćanje kiseline i drugih tvari iz želudca natrag u jednjak uzrokuje žgaravicu, refluks kiseline, a ponekad čak i bol u grlu", objašnjava dr. Raj.

Ako imate opušteni ezofagealni sfinkter ili ventil koji curi, sadržaj želuca će se, kaže, vraćati", rekao je liječnik. Osim toga, objašnjava, želudac se prirodno zavija prema lijevoj strani trbuha pa ako i spavate na lijevom boku, želudac i njegov sadržaj leže nešto niže od jednjaka. "To otežava vraćanje njegova sadržaja u jednjak, što znači i da ćete imati manje šanse za pojavu refluksa kiseline".

Po istom tom principu, dodaje liječnik, ako spavate na desnom boku, želudac i njegov sadržaj pozicionirani su malo više od najnižeg dijela sfinktera. "A tada su šanse za refluks veće", zaključuje dr. Raj i predlaže da ,ako patite od refluksa, osim spavanja na desnom boku izbjegavate ležati na ravnom, čak i sa samo jednim jastukom. "Radije koristite dva jastuka da podignete glavu, tako da vam gravitacija ide u prilog", rekao je za Huff Post.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije