Naslovnica Vijesti

Liječnici s Harvarda poručili: Ovo su najbolje vježbe za tijelo!

Profesor medicine s Harvarda, I-Min Lee, savjetuje što vježbati kako bi izgubili neželjene kilograme, ali i izgradili mišićnu masu i sačuvali vaše vitalne organe i kosti.
15. listopada 2017. u 21:53 0 komentara 128 prikaza
Foto: Thinkstock

Odlučili ste vježbati? Bravo za vas! Nije to samo "utrka" za trbušnjacima s kojima se možete pohvaliti na društvenim mrežama, već i briga o zdravlju. Svaki početak je težak, a kada ne znate što biste zapravo trebali vježbati, sve to dodatno otežava odluku i ustrajnost u redovitoj tjelovježbi.  

Liječnici s Harvarda mogli bi nam u tome pomoći. Profesor medicine s Harvarda, I-Min Lee, savjetuje što vježbati kako bi izgubili neželjene kilograme, ali i izgradili mišićnu masu i sačuvali vaše vitalne organe i kosti.

Plivanje

Nazivaju ga gotovo savršenim načinom tjelesne aktivnosti. Pokreće svaki mišić u tijelu i istovremeno ubrzava rad srca i pomaže u očuvanju srca i mozga u kasnijoj životnoj dobi. Plivanje je posebno "zahvalna" vrsta rekreacije jer vam ne prijete ozlijede kao u drugim načinima vježbanja. 

Tai chi

Kineska borilačka vještina Tai Chi Chuan spoj je blagog pokreta i unutarnjeg mira, kojima je cilj pokretanje životne energije „Chi“.Zbog svoje blagosti i umjerenosti, Tai Chi je u svijetu postao popularan kao masovni oblik rekreacije i vježbe za postizanje dugovječnosti. Unatoč tome što se radi o nježnim i polaganim pokretima, prednosti Tai Chi Chuana u pogledu fizičkog stanja i kondicije su brojne. Nježni i umjereni pokreti Tai Chi Chuana sagorijevaju više kalorija nego surfanje i gotovo jednako kao skijanje.

Hodanje

Hodanje podiže razinu kisika, hrani kosti i najzdravije skida kilograme, no najbitnije je hodati mekano, pripaziti na držanje i mjeriti puls.

Kegelove vježbe

Vježbe koje snaže mišićje koje sačinjava dno zdjelice nazivaju se Kegelove vježbe, po liječniku - Dr. Kegelu koji je prvi opisao ove vježbe. Jačanjem mišića ove skupine, Kegelove vježbe u isto vrijeme sprječavaju spuštanje - descenzus i ispadanje - prolaps maternice, mokraćnog mjehura (cistocela) i rektuma (rektocela). Kegelove vježbe će kod muškaraca ojačati mišiće zdjelice koji podupiru mjehur i crijeva, i značajno utječu na seksualnu funkciju. Kegelove vježbe se mogu raditi toliko diskretno da ćete ih moći raditi u bilo kojim trenucima – dok se opuštate na kauču, radite ili vozite u autu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.