predsjednik udruge branitelja Vukovara

Lehrmajer: O stradanjima Hrvata u središnjoj Bosni malo se zna

08.06.2018.
u 09:08

Običaj međusobnih posjeta, odnosno obitelji poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata BiH i Hrvatske koji je počeo 2009. godine, nastavlja se. Ovih dana ukupno 35 roditelja poginulih branitelja okupljenih u Zajednicu udruga iz svih 20 hrvatskih županija boravili su u središnjoj Bosni. Domaćini su im bili članovi Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Zeničko-dobojske županije.

Uzvratni posjet

Po riječima Dražene Klarić, dopredsjednice županijske udruge i predsjednice Udruge obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata Vareša, gosti iz Hrvatske posjetili su Vareš, Kakanj i Visoko, a potom su boravili i u Kiseljaku. - Mi smo prije dvije godine bili u Hrvatskoj i ovo je uzvratni posjet naših prijatelja nama u središnjoj Bosni - kazala nam je Klarić. Oto Farkaš, predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Osječko-baranjske županije i glasnogovornik Zajednice koja okuplja 43 udruge od Vukovara do Dubrovnika, kaže da su međusobni posjeti dio jedne lijepe tradcije koja će se nastaviti.

- Zapravo ne pravimo razliku među nama, svi smo mi obitelji poginulih branitelja, bilo da smo iz RH ili BiH, imamo iste probleme i živimo s gubicima djece, muževa, roditelja - kazao nam je Farkaš.

Goste iz Hrvatske, koji su se u Kiseljaku pred spomen-obilježjem poginulih hrvatskih branitelja poklonili hrvatskim žrtvama, zanimao je broj poginulih, općenito razmjeri stradanja Hrvata Lašvanske doline u Domovinskom ratu, ali i kako danas žive Hrvati središnje Bosne.

Žrtva o kojoj se malo zna

Franjo Lehrmajer, predsjednik Hrvatske udruge poginulih hrvatskih branitelja Grada Vukovara, kazao nam je kako su Hrvati središnje Bosne u Domovinskom ratu podnijeli veliku žrtvu o kojoj se malo zna.

- Ogromna je cijena koju su Hrvati središnje Bosne platili u Domovinskom ratu. Nažalost, o njoj se malo zna, a čini mi se i vrlo malo radi na tome da se vrati život u takve sredine.

Kao najbolji primjer naveo bih Vareš iz kojeg su Hrvati prognani i teško su stradali, a skoro ništa nije urađeno bi se osigurali uvjeti za dostojan život, odnosno vratio život u ovo mjesto - neki su od dojmova koje nam je prenio Lehrmajer nakon posjeta Varešu, Kaknju i Kiseljaku. Uz članove Udruga, domaćini gostima iz RH u Kiseljaku bili su načelnik Mladen Mišurić-Ramljak, Josip Kvasina, predsjednik OO HDZ BiH Kiseljak i predsjedatelj Sabora SBŽ i drugi.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije