SEZONA KRPELJA

Krpelji su sve aktivniji, evo kako se zaštititi i izbjeći ugrize

krpelj
24.03.2024.
u 13:31

Krpelji se počinju aktivirati već od prvih toplijih dana pa ako ovih dana idete u prirodu, nikako nemojte zaboravitina zaštitu: Pokrijte što više kože odjećom i koristite repelente

Iako su krpelji najaktivniji i najbrojniji tijekom svibnja i lipnja, u prirodi se počinju aktivirati već od prvih toplijih dana pa su obično aktivni već pred kraj ožujka. Stoga, ako idete u prirodu ovih dana, svakako razmislite o odgovarajućoj zaštiti. 

Evo nekoliko osnovnih savjeta: 

- ne idite u prirodu u odjeći kratkih rukava ili nogavica, pogotovo ne u šetnju šumom
- zakopčajte gumbe na rukavima, kako bi bilo manje šanse da se kukci mogu zavući kroz njih
- nogavice možete zavezati ukrasnom trakom
- glavu obavezno zaštitite kapom
- sve otkrivene dijelove tijela zaštitite repelentom
- ne ostavljajte odjeću ili ruksake na zemlji 
- nosite odjeću svijetlih boja, jer ćete lakše uočiti krpelja ili druge kukce na njoj, izbjegavajte odjeću s mucicama, volanima i sličnim ukrasima oko kojih se krpelji mogu zavući, piše 24sata.hr.

Osim toga, ne hodajte stazama koje nisu utabane, kroz grmlje i nemojte ostavljati odjeću na grmlju dok se odmarate. Također, ne sjedajte na zemlju ni na panjeve oko vas. Prije nego idete u prirodu dobro je zaštititi se sprejem protiv krpelja, tako što ćete pošpricati sve dijelove tijela koji su otkriveni, odnosno bez odjeće, posebno područje vrata i dekoltea, šake i dio nogu koji možda viri iz hlača.

Istim sprejem možete pošpricati i odjeću, barem po rubovima uz dijelove tijela koji su otkriveni. 

Po dolasku iz prirode pažljivo skinite svu odjeću i ruksake. Najbolje je sve oprati ustroju za rublje. Također, dobro pregledajte cijelo tijelo kako biste se uvjerili da nema krpelja. Budite posebno pažljivi s područjem vrata, iza glave, uz rubove kose (svakako iščešljajte kosu) te s pregibima na tijelu.

Ne zaboravite voditi računa o tome da zaštitie kućne ljubimce prije šetnje u prirodi. Najbolja su zaštita repelenti, a po povratku kući obavezno ih pregledajte i iščetkajte. Pazite na simptome koji bi mogli ukazivati na infekciju nakon ugriza. 

Kako izvaditi krpelja?

Kako navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, krpelje je potrebno ukloniti što prije jer je rizik od infekciji veći, što je krpelj dulje pričvršćen. Prije svega, operite ruke i pincetu koju ćete koristiti prebrišite antiseptikom. Krpelja izvadite tako da ga zahvatite što bliže glavici, uz vašu kožu i povlačenjem izvucite ga iz kože. Na koži odmah primijenite antiseptik u spreju i dobro pregledajte mjesto ugriza kako biste se uvjerili da dio krpelja nije ostao ispod kože.  

Nikako se ne preporučuje premazivati krpelja na koži maslinovim uljem, kao ni skidati s odjeću golim rukama, jer tako povećavate rizik od ugriza. 

Nakon što ste krpelja uklonili, ne trebate juriti liječniku. Ipak, obavezno obratite pažnju na simptome: Ako se u razdoblju od četiri tjedna nakon ugriza na koži pojavi osip prstenastog ili ovalnog oblika koji blijedi u sredini, kao i ako se pojavi povišena temperatura ili zimica, obavezno se javite liječniku i naglasite da ste prije tih simptoma skidali krpelja s kože. To je jako važno naglasiti kako bi liječnici simptome lakše povezali s mogućnošću da vam je krpelj ipak prenio zarazu te što prije započeti s liječenjem. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije