Vlada FBiH

Kroz proračunsku preraspodjelu osigurati isplatu invalidnina

vlada
16.09.2016.
u 13:48

Vlada FBiH je zadužila Federalno ministarstvo financija da pokuša kroz proračunsku preraspodjelu osigurati sredstva, kako bi do kraja tekuće godine bila omogućena isplata prava osoba s invaliditetom po koeficijentu 1,00

Nakon što ju je danas Federalno ministarstvo rada i socijalne politike upoznalo s informacijom o nedostajućih 6.868.840 konvertibilnih maraka (KM) za isplatu prava osoba s invaliditetom, Vlada FBiH je zadužila Federalno ministarstvo financija da pokuša, u okviru raspoloživih mogućnosti i u suradnji s drugim federalnim ministarstvima, kroz proračunsku preraspodjelu osigurati ova sredstva, kako bi do kraja tekuće godine bila omogućena isplata prava za ovu populaciju po koeficijentu 1,00.

U informaciji je navedeno kako je u ovogodišnjem Proračunu FBiH na poziciji transfera za osobe s invaliditetom - neratni invalidi, predviđenao 131.000.000 KM za isplatu prava po Zakonu o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom. Do sada je, po koeficijentu 1,00, izvršena isplata prava za osam mjeseci tekuće godine i ukupno utrošeno 91.428.834,44 KM, te je od Proračunom predviđenih sredstava preostalo je još 39.571.165,56 KM. To nije dovoljno za isplatu po koeficijentu 1,00 do kraja 2016. godine, pa je potrebno osigurati dodatnih 6.868.840 KM. Isključivi razlog zbog kojeg je došlo do ove situacije je primjena Odluke Ustavnoga suda BiH iz siječnja 2014. godine, kojom su sve osobe s invaliditetom u FBiH, starije od 65 godina, vraćene da pravom na tuđu njegu i pomoć ostvaruju iz Federalnog proračuna.

Nakon što je ova odluka Ustavnog suda BiH stupila na snagu, županijske skupštine su izmjenile svoje zakone i ponovo uputile korisnike da prava na tuđu njegu i pomoć ostvare na razini Federacije BiH, te je dosad u to pravo uvedeno nešto više od 6.000 osoba, a očekuju se i novi korisnici.

Suglasnost za dodjelu kredita

Vlada FBiH dala je prethodnu suglasnost da, iz sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno financiranja projekata putem dodjele kredita za 2016. godinu, gospodarskom društvu TEMPO VRANICA d.d. Mostar, bude odobren kredit od 800.000 KM, a gospodarskom društvu KOMOTIN d.o.o. Jajce od 500.000 KM.

Vlada je, također, dala prethodnu suglasnost za izmjenu Rješenja o dodjeli dijela sredstava Trajnog revolving fonda putem dodjele kredita za 2014. godinu gospodarskom društvu RUDAR d.o.o. Tuzla u iznosu od 250.000 KM.

Odbijen zahtjev sindikata

Federalna vlada danas je, kao neosnovan, odbila prijedlog Neovisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu u Federaciji BiH za poništenje rješenja Federalnog ministarstva rada i socijalne politike od 12.7.2016. godine, kojim je utvrđeno da je Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH reprezentativni sindikat za područje djelatnosti doktora medicine i stomatologije na teritoriji FBiH.

Ovakvo rješenje je doneseno nakon što je u postupku, pokrenutom po zahtjevu Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, od 9.12.2015. godine, odnosno od 7.4.2016. godine, utvrđeno da su ispunjeni zakonski uvjeti za utvrđivanje reprezentativnosti u ovoj djelatnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije