Kyle Delbyck

Krivnja za silovanje na suđenjima za ratne zločine se pripisuje žrtvama

17.01.2018.
u 13:56

Sramota i krivnja za silovanje na suđenjima za ratne zločine uglavnom se pripisuje žrtvama, umjesto počiniteljima, a način za prevazilaženje tog problema je što više govoriti o toj temi - kazala je autorica Izvješća o mitovima ratnog seksualnog nasilja Kyle Delbyck, koji je danas predstavljen u Sarajevu.

Navela je četiri vrste mitova o silovanju na suđenjima za ratne zločine, a to su promiskuitet - žrtve izazivaju seksualno nasilje svojim promiskuitetnim ponašanjem, pristanak  - ne opirući se, žrtve pristaju na kazneno djelo seksualnog nasilja, kredibilitet - žrtve lažu o seksualnom nasilju te sram - žrtve, a ne počinitelji, se trebaju sramiti počinjenog seksualnog nasilja.

Delbyck je kazala da je, tijekom izrade izvještaja, analizirala brojne presude i razgovarala s osobama koje rade u pravosuđu te žrtvama.

Također je upozorila da je potrebno izraditi vrlo konkretne preporuke za sve pravosudne aktere kako bi točno znali što mogu učiniti da bi taj problem bio prevaziđen te da bi žrtve seksualnog nasilja mogle jednostavnije sudjelovati u postupcima.

Program menadžerica Veleposlanstva Velike Britanije u BiH Laurie Hunter istaknula je važnost danas prezentiranog izvješća koji se odnosi konkretno na stereotipe s kojima se žrtve susreću u sudnici o silovanju i seksualnom nasilju.

Pojasnila je da Izvješće naglašava globalne principe za sprečavanje i prevazilaženje stigme koja se pripisuje ratnom seksualnom nasilju, a čije usvajanje je pokrenula Velika Britanija i UN prošle godine.

Također je naglasila da Izvješće daje uvid u sudski postupak iz perspektive preživjele osobe te se nada da će doprinijeti prevazilaženju stigme žrtava seksualnog nasilja.

U Izvješću "Mitovi o silovanju na suđenjima za ratno silovanje seksualno nasilje - prebacivanje tereta s preživjelih na počinitelje" su, nastalom u okviru projekta koji realizira Trail International uz podršku Vlade Velike Britanije, pomno analizirane sudske prakse sa suđenja za seksualno nasilje u ratu širom Bosne i Hercegovine, te predstavljene rodno utemeljene predrasude koje prožimaju slučajeve ratnog seksualnog nasilja u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?