Život velike većine građana bez "posudbi" gotovo je nezamisliv

Krediti u BiH podizali se za stanove, život, putovanja...

08.02.2022.
u 15:39

Život velike većine bh. građana bez kredita danas je gotovo nezamisliv, što su potvrdili i iz banaka ističući kako je zabilježen primjetan rast broja zahtjeva za nenamjenske i hipotekarne kredite. Na kredit se kupuju stanovi, kućanski uređaji, renoviraju domovi, ali i odlazi na godišnji odmor, piše Večernji list BiH.

Veći broj zahtjeva

Iz jedne banke u BiH za klix.ba kazali su kako su lani klijenti najčešće tražili nenamjenske i hipotekarne kredite. - Maksimalan iznos nenamjenskih kredita za fizičke osobe je 50.000 KM, dok je prosječan iznos tih kredita lani bio oko 17.000 KM i u porastu je u odnosu na 2020. i 2019. - kazali su iz banke dodajući kako je kamatna stopa bila stabilna i kako se ne bi trebala mijenjati ni u idućem razdoblju. Kako ističu, klijenti su pokazivali zanimanje i za rješavanje stambenog pitanja pa su i trendovi potražnje za stambenim kreditima, kažu, bili vrlo pozitivni. Rast zanimanja građana za kredite u 2021. zabilježila je još jedna banka u BiH, potvrdivši da joj je rastao broj zahtjeva za kredite.

- U prošloj godini, u odnosu na 2020., povećan je broj zahtjeva za nenamjenske kredite, uz isplatu kreditnih sredstava na transakcijski račun klijenata. Govoreći o nenamjenskim kreditima, građani mogu dobiti do 50.000 KM s rokom otplate do 10 godina. Također, lani je primjetan i oporavak zanimanja građana za stambene kredite u odnosu na prvu godinu pandemije - kazali su za navedeni medij potvrdivši da je trend kamatnih stopa stabilan. U prošloj godini banke su bilježile i rast od oko 8,5% kada je riječ o nenamjenskim kreditima, dok je prosječan rast tržišta bio oko 4 posto. - Mi imamo dvije podjele iznosa koji građani uzimaju. Prva je ona s kreditima koji se kreću oko 5000 KM i ti iznosi najčešće se uzimaju za manje radove, renoviranje i neke druge nabave. Drugoj kategoriji pripadaju veći iznosi oko i iznad 40.000 KM, koji se uzimaju kad su u pitanju značajni troškovi, npr., dogradnja ili renoviranje stambenih jedinica i slično. No, valja naglasiti da je u posljednje vrijeme primjetna i 3. kategorija, gdje govorimo o manjim iznosima zaduženja - oko 2000 KM, gdje se klijenti odlučuju na kupnju, npr., bijele tehnike, namještaja, pa čak i za turističke aranžmane - kazali su iz bh. banke za Klix.

Zabrinjavajući trend

Podaci Agencije za bankarstvo RS-a pokazuju zabrinjavajući trend da su krediti za opću potrošnju dominantni kada je u pitanju zaduživanje građana. Tako se, od ukupnih kredita građanima, koji iznose 3,5 mlrd. KM, čak 2,4 milijarde odnose na kredite za opću potrošnju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije