Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

19. VEČERNJAKOV PEČAT

14. svibnja 2020. u 09:05 0 komentara 1735 prikaza

• Večernjakov pečat najveći je društveni događaj u BiH i jedna od najvažnijih manifestacija takve vrste u regiji. Dosadašnjih godina bila je stvar prestiža kojih će tisuću uzvanika uživo u Mostaru nazočiti tom događaju. “Europski Oscar”, kako ga nazivaju, ističe i nagrađuje osobe te događaje koji su svojim djelovanjem obilježili proteklu godinu. Poseban ocjenjivački sud svake godine sa šireg popisa više od tisuću kandidata izabere 150 osoba iz svih sfera života koje se natječu u 15 kategorija za glavnu nagradu “Osoba godine”. Uz bh., biraju se i regionalne, europske i svjetske osobe.

• Među 200 nagrađenih u posljednjih 18 godina Pečat je iz ruku večernjakovaca uručen dvojici papa - Benediktu XVI. i Franji, kardinalu Puljiću, reisu Kavazoviću, vladiki Grigoriju, kao i Billu Clintonu, Miroslavu Lajčáku, Andreju Plenkoviću, Andreju Kiski, Angelini Jolie, Armandu Assanteu, Marinu Čiliću, Novaku Đokoviću, Halidu Bešliću, Mati Buliću, Enisu Bešlagiću, Marku Pipuniću, Draganu Čoviću, Sejdiću i Finciju, Miloradu Dodiku, igumanu Danilu, Zdravku Čoliću... Prestižno priznanje “Osoba godine” otišlo je i u ruke četiriju trenera iz BiH koji su svojim uspjehom reprezentacije četiriju država odveli na Svjetsko nogometno prvenstvo. Jedan od dobitnika, Zlatko Dalić, vratio se s reprezentacijom Hrvatske iz Rusije kao viceprvak svijeta. Dobitnici su bili i igrači koji su donijeli Hrvatskoj svjetsko srebro zlatnog sjaja iz Rusije, a podrijetlom su iz BiH.

• Uz dodjelu priznanja, Pečat je pokretač mnogih drugih velikih događaja. Primjerice, na pozornicu su donesena dva najveća izgubljena dokumenta BiH. Službeno ovjerene preslike Daytonskog sporazuma (Ustav BiH) i Povelje bana Kulina (rodni list), uz veliko iznenađenje javnosti, pokazane su na pozornici Pečata.

Ususret Pečatu BHRT radi čak dvije dvosatne emisije. Prva će se ove godine emitirati u ponedjeljak, 18. svibnja u 20 sati, druga u subotu, 6. lipnja. Crveni tepih, preko kojeg su u dvoranu ulazili brojni predsjednici država, premijeri, ministri, predstavnici religija, kulture, sporta, estrade, također se svih dosadašnjih godina izravno prenosio.

• Pečat je glazbeni spektakl. Sve točke izvodile su se uživo uz Simfonijski orkestar. Svjetske i domaće zvijezde, poput Tota Cutugna, Piera Mazzocchettija, Petje Ivanove, Edina Karamazova, Kemala Montena, Đanija Stipaničeva, Gibonnija, Halida Bešlića, Severine, Zdravka Čolića te brojnih drugih, pratile su i Zagrebačka i Sarajevska filharmonija te Dubrovački, Europski i Novosadski orkestar.

• Zahvaljujući partnerstvu s BHRT-om i HRT-om, ali i suradnji s drugim televizijskim i radijskim kućama u BiH, Večernjakov pečat svake su godine pratili brojni gledatelji i po tome ovo je bio najgledaniji događaj koji se organizira u BiH. Do prije nekoliko godina pokrovitelj mu je bilo Predsjedništvo BiH, Hrvatski sabor, predsjednica RH. Zbog važnosti ove manifestacije nazočili su joj brojni diplomati iz cijeloga svijeta.

• Nakon objave o datumu finala Večernjakova pečata užareni su telefoni u redakciji Večernjeg lista BiH, tisuće poruka i mailova pristižu na adresu. Svi čekaju objavu 150 nominiranih za Osobu godine. •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.