Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Kraj čovječanstva će se dogoditi za nekoliko desetljeća

25. ožujka 2018. u 21:10 0 komentara 362 prikaza

Populacijska bomba knjiga je koja je prije pedeset godina pokrenula raspravu o prenapučenosti Zemlje i negativnom utjecaju na čovječanstvo.

Autor ove knjige Paul Ehrlich sada upozorava da čovječanstvu za nekoliko desetljeća prijeti propast, zbog toga što je Zemlja prenapučena i što se njeni resursi pretjerano konzumiraju. Po Erlichu optimalan broj stanovnika na Zemlji je manji od dvije milijarde. Trenutačna populacija Zemlje je 7.2 milijarde ljudi, prenosi Radiosarajevo.ba.

Ehrlich ističe kako je od klimatskih promjena za Zemlju puno opasnije kemijsko zagađenje planete sintetičkim kemikalijama. Priznao je da mnoga predviđanja iz njegove knjige nisu bila točna, ali da je ona u biti i dalje točna.

"Rast populacije i pretjerana potrošnja po stanovniku gurnut će civilizaciju preko ruba. Danas su milijarde gladne ili im nedostaje mikronutrijenata, a klimatski poremećaji ubijaju ljude", istaknuo je Ehrlich.

Ehrlich smatra kako je za spas civilizacije izuzetno važno dati jednaka prava ženama, plaću i iste mogućnosti kao i muškarcima, te svima pružiti pristup modernim kontracepcijskim sredstvima.

"Nadam se da bi to dovelo do dovoljno niske ukupne stope rodnosti i da bi tako uslijedio potrebni pad broja stanovnika. Međutim, za humano smanjenje sveukupne populacije na održivu razinu, bit će potrebno mnogo vremena", rekao je Ehrlich.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.