Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Koronavirus u brojkama: Evo koliko je osoba u BiH zaraženo, koliko je životno ugroženo...

Trenutno je u našoj zemlji aktivno 5.896 slučajeva koronavirusa, od tog broja, 3.557 ih je u Federaciji, 2.193 u Republici Srpskoj i 146 u Brčko distriktu
05. kolovoza 2020. u 08:41 0 komentara 522 prikaza

Epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini je zabrinjavajuća, znatno gora nego što je bila kada se koronavirus tek pojavio u našoj zemlji. Međutim, u odnosu na to razdoblje, nadležni za sada samo izražavaju zabrinutost i najavljuju mogućnost uvođenja strožih mjera.

Istovremeno, podaci nadležnih zavoda nisu nimalo ohrabrujući. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Instituta za javno zdravstvo RS-a i Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta, trenutno je u našoj zemlji aktivno 5.896 slučajeva koronavirusa.

Od tog broja, 3.557 ih je u Federaciji, 2.193 u Republici Srpskoj i 146 u Brčko distriktu, piše Klix.ba. 

U Federaciji je trenutno hospitalizirano 287 osoba, a u Republici Srpskoj 280. Prema podacima Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta, u Javnoj zdravstvenoj ustanovi "Zdravstveni centar Brčko" nalaze se 22 osobe. To znači da je ukupan broj pacijenata na bolničkom liječenju u BiH 589.

Dobra vijest iz Brčkog je što nijedna zaražena osoba nije na respiratoru. Na respiratorima se pak nalazi 31 osoba u ostatku BiH. Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Instituta za javno zdravstvo RS-a, na respiratorima je 11 osoba u Federaciji i 20 u Republici Srpskoj.

Osobe koje su na respiratorima, smatraju se životno ugroženim.

Od koronavirusa u našoj zemlji do sada su se oporavile 6.592 osobe - 3.782 u Federaciji, 2.760 u Republici Srpskoj i 50 u Brčkom.

Istovremeno, u Federaciji BiH je registrirano 178 smrtnih slučajeva koji se dovode u vezu s koronavirusom, 183 u Republici Srpskoj i 12 u Brčkom.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS-a navode kako se analizom broja oboljelih po danima, na početku epidemije uočavaju oscilacije potvrđenih slučajeva, što je uvjetovano dinamikom rada laboratorija.

Epidemijska krivulja nakon trenda opadanja, u posljednjem periodu pokazuje značajan porast broja oboljelih, a najveći broj novooboljelih su kontakti otkrivenih pozitivnih osoba i osoba sa simptomima bez epidemiološke veze.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je među zaraženim sve više mladih osoba, a u posljednje vrijeme zabilježeno je i više smrtnih slučajeva mladih koji su bili zaraženi koronavirusom.

Upravo zbog toga, ali i zbog navedenih brojki, važno je pridržavati se svih mjera i preporuka.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.